вторник, 4 февруари 2020 г.

За първи път в УМБАЛ Бургас - възстановиха ръка с кост от донор


Трансплантация на кост от донор бе извършена за първи път от ортопедите на УМБАЛ Бургас. Операцията бе единственият възможен метод, с който е спасена ръката на 68-годишен пациент. Такива операции са редки и се правят на малко места в страната.
Костта е взета от тъканната банка на УМБАЛСМ "Пирогов". За получаването ѝ съдейства директорът на лечебното заведение проф. д-р Асен Балтов, който поддържа дългогодишни професионални отношения с колегите си в ортопедията на УМБАЛ Бургас.
Пациентът счупил ръката си между рамото и лакътя, при обичайно подпиране на масата вкъщи. При преглед със скенер било установено, че костта е изконсумирана заради метастази от онкологично заболяване, за което нито човекът, нито близките му подозирали.
"На практика почти нямаше кост - ръката се държеше на субстанция, подобна на яйчена черупка. При операцията е премахнат 14-сантиметров участък, който е заменен с донорската кост. Тъй като тези случаи са редки, голямо предизвикателство за нас е да проследим пациента и неговото оздравяване.

Очаква се за 3 до 6 месеца костта напълно да се интегрира със собствените тъкани на пациента", обясни д-р Стоян Христов, началник на Отделението по ортопедия.
Заради онкологичното заболяване пациентът е насочен за допълнително диагностициране и лечение към специализирана онкологична клиника.

Новините от днес и със задна дата