четвъртък, 27 февруари 2020 г.

Жената на Божков знаела за убийствата и изнасилванията

Снимка: Булфото

Един от свидетелите, Цветомир Найденов, които вече са разпитани по разследването срещу Васил Божков, е дал показания тази сутрин отново. Това се е случило непосредstвено преди съдебното заседание на спецсъда, в което трябва да се реши дали жената, с която живее на семейни начала, бизнесмена - Елена, ще остане на свобода или ще бъде върната в ареста.

В момента Елена Динева е с парична гаранция от 1.5 млн. лева, но прокуратурата настоява тя да бъде върната в ареста. Самата Динева иска по-ниска парична гаранция.
От думите на прокурора стана ясно, че в разпита си тази сутрин Цветомир Найденов е разказал за действията на групата на Божков, като и това, че Динева знаела за работата ѝ. Динева е знаела за убийствата и изнасилванията, по които се води второ разследване срещу Васил Божков.

Според прокурор Тихомир Стоев има опасност да попречи на разследването, ако тя бъде на свобода, защото може да заличи доказателства и дейности
Обвинението твърди още, че Динева, като приближена до Божков, е била наясно как функционира бизнесът му, както и кои са другите участници, в т.ч. лица от Държавната комисия по хазарта.
Прокуратурата е на мнение, че ако Динева е на свобода, може да заличи доказателства, именно защото познава бизнеса на Божков.
До момента над 40 човека са разпитани по разследването. Апелативният спецсъд даде възможност на Динева и адвокатите ѝ да се запознаят с новите събрани доказателства, включително и показанията на Цветомир Найденов, като се очаква съдебното заседание да продължи към 13.30 часа.
Преди това апелативния спецсъд остави без уважение искането на служебните защитнички насобственика на "Нове холдинг" и неговият бизнес партньор да бъде отменен 72-часовият арест. Аргументът на съда е, че двамата не са фактически задържани. Магистратите отбелязаха, че съдебен контрол има, когато някой наистина е арестуван, а в случая не е така, защото няма в сила съдебен акт, който да потвърди тези твърдения и се нарушава презумпцията за невинност.
Очаквайте подробности.
Съдът върна в ареста Елена Динева, която бе задържана в съдебната зала

Новините от днес и със задна дата