понеделник, 10 февруари 2020 г.

Митьо Очите в съда: Възмутен съм! Не съм ангел, но ми правите караминьол


 Димитър Желязков и адвокатът му са недоволни, че разпитват свидетели за обвинения, по които наказателното преследване е спряно, предава
Флагман бг. Защитата на Димитър Желязков-Митьо Очите поиска разместване на свидетели по съдебното дело срещу него, свързано с обвинения в ръководене на организирана престъпна група за рекет, побои и палежи. В понеделник процесът в Специализирания наказателен съд тръгна по същество, с разпити в залата. Подсъдими са Желязков и още 12 души.
Според прокуратурата престъпната дейност е извършвана на територията на Бургас, Несебър, Слънчев бряг и Ямбол. Митьо Очите е обвинен в множество престъпления. За част от тях обаче наказателното преследване е спряно заради екстрадационната процедура в Турция. Причината е, че Димитър Желязков бе заловен в съседната страна. След това той бе екстрадиран, но само заради част от престъпленията, заради които е обвинен.
Впоследствие бяха добавени нови, за които Турция трябва да вземе ново решение. По този повод бившият главен прокурор Сотир Цацаров внесе съответно искане преди няколко месеца, но все още няма отговор от съседната държава. Това даде повод адвокатът на Митьо Очите – Илиян Василев, да поиска част от свидетелите да не бъдат разпитвани сега, а по-късно – при евентуално разрешение на въпроса с Турция. Той бе подкрепен и от останалите защитници. Прокуратурата обаче не се съгласи с тезата му. Съдът – също.
Казусът засегна първите двама свидетели – Атанас Симеонов и Йордан Йорданов, които са и частни обвинители в процеса. Симеонов бе попитан от прокуратурата колко пъти се е срещал с Димитър Желязков. Тук веднага скочи адвокат Василев, като отсече, че въпросът е недопустим, тъй като засяга частично спряното наказателно производство. „Не е честно“, провикна се и подзащитният му Митьо Очите.
След това той поиска официално думата и се обърна към председателя на съдебния състав Лилия Георгиева: „Госпожо, мисля, че това не е честно. Направо съм възмутен! Аз не казвам, че съм ангел, но поне малко феърплей да има! Нито мога да се защитавам, нито нищо.“ Съдът обаче отхвърли претенциите на Желязков, понеже въпросите на обвинението касаели и други от подсъдимите, а не само него. Димитър Желязков и адвокати по време на цялото заседание възразяваха срещу прокурорите, като обясняваха, че се нарушават правилата на Наказателно-процесуалния кодекс.

Според тях, ако дойде разрешение от Турция за разследване по допълнителните обвинения, свидетелите ще трябва да бъдат разпитвани отново. При друг въпрос към свидетеля Атанас Симеонов Митьо Очите пак подскочи: „Ама нали нямам обвинения по това?! Вкарвайте ме направо в затвора, да седим направо там!“ Адвокат Василев също реагира и обясни, че са въвлечени в наказателно производство, в което нямат право да участват. „Какъв е смисълът от спирането на производството“, попита той.
„Хвърлят прах в очите на хората – това е. Аз не мога да се защитавам“, провикна се от място и Димитър Желязков. Преди това той недоволстваше и от това, че в доклада си прокуратурата изчете всички обвинения към него, включително и тези, по които производството е спряно. „Изкараха ме рецидивист“, възропта Митьо.
Прокурорка обаче уточни, че изрично е посочила, че по част от обвиненията наказателното преследване е спряно. „Защо ги четете тогава? Оправете си ги! Оправете си акта“, пак подскочи Димитър Желязков. „Всичките ги изчетоха – всички десет (обвинения)! Да не лъжат“, обърна се Очите към съда. На няколко пъти той употреби и думата „караминьол“, за да опише стореното спрямо него от страна на прокуратурата.

Новините от днес и със задна дата