Ново изследване на университетски учени установи консумацията на кое месо два пъти седмично увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт.
Проучването е проведено с помощта на 30 000 доброволци на средна възраст 53 години.
Проф. Норина Алън и колегите ѝ анализирали хранителния режим на всички участници в експеримента.
Те установили, че консумацията два пъти седмично на свинско и телешко месо увеличава със 7% риска от сърдечно-съдови заболявания и с 3% риска от преждевременна смърт.
Трябва да се отбележи, че според проф. Алън и екипа ѝ една порция се равнява на 115-грама.
Специалистите подчертават, че опасна е и консумацията на преработени меса (салами, наденици и др.)
Единствено здравословна и без никакви рискове си остава рибата, но тя много често отсъства от менюто на обикновения човек./zdrave.to