Учени от Русия и Франция намериха възможно обяснение за загадъчните гигантски кръгове върху леда на езерото Байкал, съобщиха Физ.орг и БТА.

Ледените кръгове бяха открити преди около 20 години. Те се формираха на различни места в езерото през пролетта и лятото и просъществуваха от дни до месеци. Те бяха с диаметър 5-7 километра и можеше да се наблюдават единствено от борда на самолет.
Предполагаше се, че появата им е свързана с мехурчета метан. Изследвания обаче показаха, че няма струпване на въглеводороден газ на дъното на езерото. Сред особеностите му е светлият му център, заобиколен от тъмни кръгове.
Подобен феномен се наблюдава също в езерото Хьовсгьол в Монголия и Телецкото езеро в Алтай. Смяташе се, че ледени кръгове се формират единствено в дълбоки езера, които замръзват през зимата.
В рамките на изследването специалистите пробили леда в езерото Байкал и поставили сензори във водата. Освен това анализирали инфрачервени спътникови снимки, които показват как се променя температурата на водата.

През 2016 г. бе установено, че под леда се образуват вихри, в които водата е с 2 градуса по-топла, отколкото наоколо.
Това навежда на мисълта, че ледените кръгове се образуват вследствие на движението на водата и температурните промени. Свързаният с възникването на ледените кръгове механизъм обаче не е напълно изяснен.