вторник, 4 февруари 2020 г.

Родители съгласни да се наказва дете с колективно заплюване и за тях това не е гавра


Скандалният случай в пазарджишко училище, при което учителка накара третокласници да заплюят свой съученик, вече намира своето решение. Детето е преместено да учи на друго място, а прокуратурата проверява случая в основно училище "Проф. Иван Батаклиев".

Родители на децата от 3 "Б" клас пък се събраха в подкрепа на учителката. Те са на мнение, че това е инцидент, провокиран от поведението на един ученик. Родител разказва, че конкретното дете системно е нарушавало дисциплината в училище. Според тях случката е момент на слабост и заради това, че учителката е била провокирана, трябва да ѝ бъде простено. Тя вече им се е извинила, а родителите са приели извинението ѝ.
Бабата на детето не отрече за проблеми с неговата дисциплината, но отказа да прости на учителката.
"Аз не казвам, че детето ни не е виновно, но това да караш други деца да наказват съученици по такъв жесток начин е неприемливо. Ако днес това е моето дете, утре то може да е вашето", каза бабата Цеца Медарова.
Тя разказа, че внукът ѝ се е прибрал със силно главоболие. Това ѝ направило впечатление, защото той не обичал да се оплаква.
"Предположих, че е болен и го оставихме у дома. На следващия ден разбрах за случката от дъщеря ми", добави Цеца Медарова.
"Поисках обяснение от госпожата. Версията ѝ е, че две деца са дотичали при нея, наплюти от друго. В състояние на афект, тя ги е посъветвала да му отвърнат по същия начин", коментира директора на училището Даниела Кемчева.

"Изненадата за мен е огромна, защото учителката е уважаван преподавател и децата я обичат. Тя вече получи административно наказание - предупреждение за уволнение", добави Даниела Кемчева и това според директора на училището е достатъчно, за да възстанови репутацията на подопечната ѝ институция.
Къде в цялата картинка е училищния психолог, или само се води на щат? Къде са масово произвежданите в българските университети социални работници, които трябва да работят в интердисциплинарни екипи с въпросния психолог и да разрешават казуси с девиантни деца, а вече и учители с девиантно поведение? Въпросите по този случай са много, отговорите ги няма. Няма и мнение на Министерството на образованието.
Но се оказа, че в България учители и родители са съгласни да се наказва дете с колективно заплюване и за тях това не е гавра.

Новините от днес и със задна дата