събота, 1 февруари 2020 г.

Защо хората изневеряват


Общовалидно схващане е, че рано или късно хората изневеряват. Понякога може да сте от страната на човека, който е изневерил, а друг път се озовавате от другата страна. Но винаги се питате "Защо?" Защо наистина хората го правят?

Когато ти изневерят, ти веднага приемаш другия човек като зъл, подъл, като човек, който те е наранил нарочно. Докато всъщност изневярата на партньора ти не е толкова твой проблем, колкото негов.
Ето какво казва сексуалният терапевт Ванеса Мартин пред Health.com:
"Наистина има бял и черен начин да погледнем на изневярата, но е важно да видим, че там има и много нюанси сиво... Хората, които изневеряват, не са непременно зли и ужасни. Има и много свестни хора, добри хора, които също изневеряват. Понякога хората правят лоши неща, но това не ги прави лоши хора."

Такъв е случат и с една жена, ще я наречем Глория, която изневерила на партньора си, след като той не ѝ позволил да прекрати връзката им и изневярата се оказала единственият начин той да приеме, че това е краят на отношенията между двамата.
Такива случаи се срещат често, но терапевтът Ванеса Мартин подчертава, че изневярата почти никога не минава така гладко и нещата винаги са по-сложни.
"Вярваме, че хората изневеряват, защото са нещастни във връзката си и това може да е така, но действителността е доста по-сложна. Трябва да признаем, че има много хора, които са щастливи във връзката си и въпреки това изневеряват", казва тя.
 "Понякога те се чувстват изгубени или им липсва връзката с някаква част от тях, тогава търсят някаква афера, за да запълнят тази празнота, да си изяснят нещо, което се случва с тях. И понякога това няма нищо общо с партньора им", категорична е Мартин.
Тя казва още, че не всички хора активно търсят афера. Някои дори никога не си помислят за това като някаква възможност. Но изведнъж се появява такава. Отиваш някъде извън града, някой е привлечен от теб и нещата се случват без предварителен план или зла умисъл.
Въпреки това липсата на план или зла умисъл не означава липса на последствия. Изневярата не е само предаване на доверието, но предателство на ценностите. Няма никакво значение дали другият партньор ще разбере за изневярата. Ако си дал обещание или обет и ги нарушиш, ще трябва да се пребориш с доста неудобни чувства.
Но ако изневериш, не означава, че нещо не ти е наред. Макар че изневярата често включва секс, тя рядко е заради самия секс. Тя е много повече за окозване на внимание на друг и от друг човек. Когато партньорът, който изневерява е в дълга връзка, той го прави най-вече заради вълнението от неочакваното привличане.
Разбира се, съветите на терапевтите към хората, които са били във връзка, в която някой им е изневерил, е да потърсят помощ от специалисти.
И не е вярно, че човек, който е изневерил веднъж, ще го направи отново и отново. Когато хората, които са изневерили, помислят и осъзнаят последствията от действията си, както и какво са причинили на човека до себе си, твърде вероятно е да внимават повече следващия път, когато са в сериозна връзка или за начина, по който да продължат настоящата си, ако тя не приключи след изневярата./Източник:life.dir.bg

Новините от днес и със задна дата