събота, 1 февруари 2020 г.

България отбелязва Деня на почит към жертвите на комунизма


България отбелязва днес Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. В столицата от 11 часа ще бъде отслужен молебен в параклиса пред мемориала на жертвите пред НДК и ще бъдат поднесени венци и цветя. На церемонията ще присъства председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Преди 75 години Народният съд изпраща на смърт регенти министри, депутати, офицери, общественици.
Историята на Третата българска държава е белязана от най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици.
Много от близките на подсъдимите са изселени, а присъдите - изпълнени незабавно.
Денят за почит на жертвите на комунизма се отбелязва в България за 10-а поредна година.
Паметни церемонии ще се проведат в много други градове в страната, съобщи БНР.
В Ловеч от 10.30 ч. ще бъде отслужена панихида в памет на избитите без съд и присъда българи по време на тоталитаризма.
Общинският председател на СДС-Ловеч Иван Арабаджиев припомни с какво свързваме датата 1 февруари 1945 г.:
"В София, Първи състав на т. нар. Народен съд определя смъртни присъди на, така да се каже, елита на нацията - княз Кирил Преславски, 8 царски съветника, 22-ма министри и 67 народни представители. Всички те намират смъртта си и са заровени в обща яма в Софийските гробища."
Арабаджиев допълни, че в Ловеч Народният съд издава смъртни присъди на 127 местни жители.
"Сред които са наши близки и роднини, например моя дядо."
В Ловеч се помни и лагера на смъртта "Слънчев бряг", където между 1959 и 1962 г. без съд и присъда са избити или подложени на мъчения и непосилен труд стотици български граждани.
"Не трябва да забравяме историята си и най-вече да не забравяме, че са допуснати толкова много зверства и несправедливости", каза Иван Арабаджиев, цитиран от БНР.

На 31 януари ГЕРБ и БСП си размениха в парламента обвинения във връзка с жертвите на комунистическия режим. Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски прочете декларация от името на ПГ на управляващата партия по повод 1 февруари и 75 години от Народния съд. В нея Гърневски цитира изказване на депутата от БСП Иво Христов, "който счита 80 на сто от българите за дебили", където той признава, че "номенклатурата на БКП и ченгетата на ДС да демонтирали държавата и са присвоили активите, създадени с кръв и пот от българския народ през онези 45 години".

Новините от днес и със задна дата