петък, 28 февруари 2020 г.

Стотици мигранти вече се насочват към България, Борисов призна за реална заплаха


Стотици мигранти пристигат в Одрин, където се пресичат границите на Турция с Гърция и България. Жени, мъже, деца пристигат на групи. Някои с таксита, други с автобуси.
Освен сирийци, пристигат и мигранти от Иран, Ирак, Мароко и Пакистан. Вървят направо през нивите и не се спират пред нищо. Част от тях напредват към Пазаркуле - турски ГКПП по суша, на границата с Гърция, край селището Къраач.

Това се случва, след като високопоставен турски представител заяви, че Турция вече няма да спира сирийските бежанци да достигат до Европа.
Към ГКПП Капъкуле на турско-българската също има наплив от мигранти, пише в."Миллиет". Те са тръгнали след полунощ към Одрин на големи групи, съобщава Нахиде Дениз за БТА.
Големи групи мигранти, жени, деца, мъже са се струпали от полунощ край Дикилли, област Измир, откъдето по море може да се премине към Гърция.
Какво е решил Ердоган за мигрантите
В отговор на въздушната атака на сирийските правителствени сили срещу турската армия в района на Идлиб, при която са били убити 33 турски войници, Анкара реши да отвори границите към европейските държави - Гърция и България за безпрепятствено преминаване на милиони сирийски бежанци.
Решението е било взето на снощното заседание на турския Съвет за национална сигурност, който заседава в продължение на шест часа под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Дадено е било нареждане на турските гранични власти, охраняващи границите по суша и по море, да се оттеглят, за да минават бежанците безпрепятствено.
Ще остане ли излъган Борисов
Вече има реална заплаха за България от мигрантски потоци, заради конфиликта между Сирия и Турция, каза по време на извънредно заседание на кабинета днес премиерът Бойко Борисов и добави, че чака спешен разговор с Ердоган. В Одрин има струпване на мигранти и затова по границата вече е дислоцирана жандармерията, засилени са мерките по опазване на морската граница, изтъкна премиерът.
Притеснително е, че турските граничари се дръпнаха от границата и се надяваме да спират мигрантите по-навътре в страната, каза Борисов.
Българският премиер се кълнеше в Ердоган. Незабравимо е обръщението му към турския президент "Тайпи" (от Реджеп Тайип Ердоган), което самият Борисов обясни, че се породило от това, че "имаме много добра дипломация и комуникация с турското правителство и сърдечно усещане за приятелство". "Когато има приятелство между хората, те могат да си казват и малките имена и по-умалителни", подчерта преди малко повече от година премиерът.
Но с повод и без повод Борисов заявява, че ще настоява пред Брюксел да спре с непрестанните нападки към Турция, главно свързани с неспазване на човешки права или със сондажите край бреговете на Кипър.
Брюксел е далеч, а турската граница е близо - никаква ограда, никакви мерки, нито лагери не могат да спрат мигрантите, ако започнат да ги пускат и да идват стотици хиляди, казва обикновено той.
Премиерът обикновено изтъква "ясната уговорка с турския президент Ердоган на базата на споразумението (с ЕС) и турските власти стриктно я спазват".
Не виждам никакъв смисъл да строим огради и да подготвяме лагери. Дипломацията, споразумението и добросъседските отношения с Турция са най-важни, каза и съвсем наскоро Борисов.
Но може да остане неприятно изненадан.
Бежанският натиск: ще просъществува ли сделката ЕС-Турция
В Турция има около 3,7 милиона сирийски бежанци. Наред с тях обаче около 1 млн. цивилни бяха разселени в пограничната сирийска провинция Идлиб от декември насам заради подкрепяната от Русия офанзива на сирийските правителствени сили, които искат да отвоюват тази територия от подкрепяните от Турция сирийски бунтовници.
Помощник генералният секретар на ООН Урсула Мюлер заяви по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, 27 февруари, че цивилните остават изключително уязвими в Северна Сирия, докато приблизително 1,9 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ.
Анкара и лично Ердоган и преди това е заплашвал, че Турция може да пусне милионите бежанци към Европа, но се смяташе, че няма да го направи, коментира турски анализатор, който пожела анонимност. По думите му ситуацията е идентична с тази отпреди няколко години, когато хиляди мигранти се струпаха на границите към Гърция и България. Тогава Анкара след преговори с ЕС спря потоците към Европа.
През 2016 г. Брюксел и Анкара постигнаха сделка, от която сега Ердоган е на път да се отметне. Споразумението предвижда Турция да осуетява опитите на бежанците с помощта на каналджии да се придвижат от сирийска територия към гръцките острови и България. В замяна на това ЕС обеща да предостави 6 милиарда евро до 2018 г. за подобряване на условията на живот на бежанците в Турция. Освен това Турция се задължава да връща обратно лицата, които не получат право на убежище. Срещу всеки депортиран в Турция бежанец страните от ЕС се задължават да приемат по един сирийски бежанец директно от Турция. ЕС заяви също така, че е готов да преговаря със страната за премахването на визовите изисквания за турските граждани и приемането на Турция в ЕС.
Турция обаче настоява за предоговаряне на споразумението с оглед на задаващата се нова вълна от бежанци.
Защо се отмята Ердоган
Турският президент разбира, че трудно ще осъществи намерението си да върне в Сирия, където да разсели, милионите бежанци в лагерите по границата. Затова Ердоган искаше да наложи зона за деескалация в северните сирийски провинции. Въпреки подписаното в Сочи споразумение между Москва и Анкара (през есента на 2019 г.) такава зона реално не бе създадена.
Неназованият източник на турските медии, съобщил за отварянето на границите за бежанците, посочи още, че в създалата се ситуация е много важна позицията на НАТО и на ООН. Алиансът вече обяви, че ще се събере на спешно заседание днес. На 27 февруари Съветът за сигурност обсъди хуманитарната ситуация в провинция Идлиб.dnes.dir.bg


Новините от днес и със задна дата