събота, 1 февруари 2020 г.

Обявиха четвърта степен на риск - българите да не пътуват към Китай


Днес е обявено ниво четвърта степен за риск - предупреждение към българските граждани на територията на страната и извън нея да не пътуват до Китай, предаде БТА. Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева след съвещание при премиера Бойко Борисов.

Министър-председателят свика съвещание във връзка с мерките за ограничаване и разпространение на новия коронавирус в България. След срещата той заяви, че мерките трябва да се затегнат, но това трябва да стане без да влошим прекрасните си дипломатически отношения с Китай, предаде БНТ.
В съвещанието участваха също министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, на вътрешните работи Младен Маринов, както и представители на компетентните органи, които следят ситуацията с коронавируса.
Участниците в съвещанието са набелязали редица мерки за опазване на здравето на българските граждани. Има готовност за обявяване на пета степен на риск другата седмица, която степен е забрана за пътуване до Китай.
Всички граждани, които пристигат у нас от Китай и други рискови държави, ще преминават през термокамери.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че гражданите, пристигащи от Китай, ще преминат през щателна проверка още при кацането си в страната. За тези, за които се установи, че имат висока температура и неразположение, ще бъдат изпратени в лечебно заведение. Останалите, които нямат симптоми, ще бъдат поставяни под домашна карантина.
Тримата българи, които се намират в китайския град Ухан - огнище на заразата, ще отпътуват днес, каза вчера Захариева. Двама са в списъка на пътниците в самолет, който е излетял за Китай от Франция, което е европейска мисия, обясни вицепремиерът. В самолет, изпращан от Германия, ще лети българка, която е с двойно гражданство - българско и германско.
В самолетите, който ще отлетят до мястото, където ще кацнат във Франция и Германия, ще има медицински екипи, които ще придружават българските граждани до България, а след като пристигнат, са осигурени всички необходими условия за тяхното приемане и наблюдение във ВМА, каза вчера здравният министър Кирил Ананиев.
Как се развива заразата по света

Броят на починалите вследствие на новия коронавирус в Китай до края на вчерашния ден е нараснал на 259 души, съобщи китайската държавната телевизия, като се позова на данните на Националната здравна комисия.
Нови 45 смъртни случая са регистрирани в провинция Хубей (със столица Ухан) и един в провинция Чунцин, посочва Франс прес.
В течение на деня са били потвърдени 2102 нови случая на зараза в Китай, с което общият им брой е достигнал 11 791.
Испания съобщи за първи потвърден случай на зараза с вируса, предаде Ройтерс. Пациентът се намира на най-големия от Канарските острови, Ла Гомера. Мъжът и още четирима души са в изолация и под наблюдение на острова от четвъртък, след като било установено, че са били в контакт с германец, диагностициран с вируса, посочи испанското здравно министерство. Случаят бе потвърден от испанския Национален център по микробиология малко след като самолет с 27 граждани на страни от ЕС пристигна от китайския град Ухан в Мадрид. При никой от репатрираните испанци няма симптоми на вируса, но те ще останат под карантина в мадридска военна болница и ще бъдат наблюдавани в течение на 14 дни, отбеляза министерството.
Четирима датчани и един норвежец, които са пристигнали със същия самолет, ще бъдат откарани в страните им.
Потвърдените случаи на коронавируса в Германия вчера станаха седем, след като властите в провинция Бавария съобщиха, че пробите за вируса при шести служител в компанията за доставки на автомобилни части Уебасто са били положителни. По-рано през деня министерството на здравеопазването потвърди, че дете на заразен работник в Уебасто също се е разболяло, отбелязва ДПА.

Новините от днес и със задна дата