събота, 1 февруари 2020 г.

Можем ли да се заразим с коронавирус чрез пратка от Китай?


Получателите на пратки и писма от Китай могат да бъдат спокойни, че не са изложени на риск от заразяване с новия коронавирус, причиняващ смъртоносна пневмония. Това съобщи Световната здравна организация в профила си в Twitter, предаде БГНЕС.
Според последните анализи коронавирусите не живеят дълго по повърхностите на подобни обекти, уверяват от СЗО. В края на декември 2019 г. китайските власти регистрираха огнище на пневмония в град Ухан. Освен в Китай, болестта е открита в 23 други държави. Към момента броят на заразените в Китай надхвърли 11,7 хиляди души, а смъртните случаи са 259. Междувременно стана ясно, че на служителите от колетните гишета в пощите са раздадени ръкавици за еднократна употреба.
Още в понеделник служителите от пощата в Бургас са били оборудвани с достатъчно количество ръкавици, разказаха разказаха работещи там. Онлайн търговията от китайски сайтове процъфтява. Заради ниските цени от тях пазаруват не само дребни клиенти, но и търговци. За това и почти няма ден, в който да не се получават колети от Далечния Изток.
В момента обаче в страната върлува коронавирус, чиято смъртност достигна 2%.
Вирусът вече се разпространява и в Европа и предизвика масова паника. Медици коментираха, че мярката с ръкавиците е пресилена, защото вирусът не може да оцелее, ако не се намира в хранителна за него среда. А такава среда не може да се осигури в пратка с дрехи или аксесоари.
„Вирусът живее и се разпространява ако е в приемник. Вероятността е повече от нищожна, но пък ръкавиците най-вероятно дават сигурност на служителите, които работят с китайските стоки“, коментират експерти.

Новините от днес и със задна дата