понеделник, 27 януари 2020 г.

След спецакция в Бургас заловиха опасен престъпник от Украйна

 
В Бургас е заловен заподозрян като подбудител и помагач за убийство на длъжностно лице в Община Херсон – Украйна през 2018 г.
Това стана ясно на пресконференция в Съдебната палата в София, в която участваха говорителят на главния прокурор Сийка Милева, окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Христо Терзийски, съобщава "Флагман".
Залавянето е станало на територията на морския град на 24 януари. Сийка Милева обясни: „Казусът касае издирването и задържането на украински гражданин, причинил смърт вследствие на нанасяне на тежка телесна повреда – заливане с киселина на главния секретар на Изпълнителния комитет в Общината на град Херсон, Украйна.
Пострадалата е била залята с киселина на 31 юли 2018 г., като през месец ноември същата е починала в реанимация от своите рани.
Подбудителят и помагачът на това тежко деяние, извършено на територията на Украйна, е бил обявен с червена бюлетина на Интерпол за международни издирване с цел арест и екстрадиция.“

На пресконференцията не бяха споменати имена. Убитата вероятно обаче е Катерина Гандзюк, която е известна активистка в сферата на достъпа до публична информация.

Новините от днес и със задна дата