събота, 4 януари 2020 г.

"Валиумният изнасилвач" е арестуван за бруталното изнасилване


Холандец с криминално досие и присъди за изнасилване е задържан за престъпление срещу жена в София, са потвърдили от МВР пред Dir.bg. Жертвата е била брутално изнасилена и изхвърлена на улицата в навечерието на Нова година.

Йохан Фредерик Стелингверф е пуснат под домашен арест след задържането, въпреки множеството му провинения в други държави. В момента е със забрана да напуска България.
Според разпитите на 32-годишната пострадала, двамата се запознават в бар. Тя е била придружена от приятели, но решава да остане сама с непознатия. Той я кани на вечеря в дома си. Там ѝ прави напитка, от която жената се чувствала замаяна. Казва ѝ, че ще добави билка и затова питието е със странен аромат.
Следва брутално изнасилване и гаври с различни предмети. След това жената е била изхвърлена на улицата почти в безсъзнание. В дома на чужденеца полицаите откриват кървави следи.
Софийската районна прокуратура е наложила забрана Стелингверф да напуска пределите на страната до приключване на делото.
В родината на Стелингверф медиите го описват като красив и умен мъж, който лесно успява да привлече вниманието на жените. В кръвта на някои от жертвите, заради които е задържан и дори осъждан, е открит валиум. Оттам идва и прякора му "валиумния изнасилвач".
Според публикации в чужди медии, той е напуснал страната след като излежава присъда в родината си.
Заминава за чужбина, където също посяга на жени и отново е издирван. Подвизавал се за кратко в Малта, където също е заподозрян за изнасилвания и опит за сексуални посегателства. Не успява да се яви на процес през 2016 г., защото е задържан за друго изнасилване в Испания.
След серия посегателства се наложило полицията да разпространи снимка на Йохан Стелингверф, за да предупреди жените да се пазят от него. Твърди се, че негови роднини са работили в съдебната власт. Също така холандските медии пишат, че той е бил осъден за едно от изнасилванията, но по необясними причини излиза много по-рано от затвора и напуска родината си.
Не е ясно кога и как е пристигнал в България.
Твърди се, че е работил като учител във факултет, но често не се явявал на работа и е уволнен. Според медийни разследвания в Холандия, в младежките си години той е бил жертва на тормоз в училище. Когато се изправял пред разследващите, разказвал, че неговите жертви му пращали голи снимки и сексуални съобщения и сами настоявали за интимност.
"Правен свят" критикува остро решението на магистратите да пуснат чужденеца у дома. Според съдиите доказателствата за престъпното минало на Йохан Стелингверф се базирали само на публикации в интернет. Чужденецът имал договор за наем и регистрирана фирма у нас, което изключвало опасността да се укрие, смятат градските магистрати Вера Чочкова, Иван Коев и техен колега - младши съдия.
Първоначално районен съдия е наложил постоянен арест на Йохан Фредерик Стелингверф. На 02 януари 2020 мярката е изменена в по-лека.
Сайтът "Трафик Нюз" изнася справка за криминалното досие на чужденеца. Твърди се, че той има присъди в Бразилия, Холандия, Испания и Малта. Проблемите му с правосъдието започват през 2006 година. Срещу него в полицията постъпват жалби от няколко жени, които твърдят, че са били упоени и изнасилени от него.
Според холандските медии, сценарият, по който примамва жертвите си, е един и същ. Избира млади момичета - 18-годишни. Посещава основно барове и дискотеки в района на Амстердам и Лайден. В повечето случаи няма проблем с контакта, тъй като е чаровен и бързо намира общи теми за разговор.
През 2007 година 26-годишният /тогава/ Стелингверф е заподозрян в четири изнасилвания и един опит за изнасилване. Арестуван е в Бразилия. Осъден е на десет години затвор, които по-късно са намалени на пет години.
След това се подвизава в Полша, Малта и Испания, където също постъпват оплаквания за изнасилвания от жени.
Стелингверф отново отрича твърденията им и дори завежда дело срещу 27-годишната жена от Малта, с която живеел, като я обвинява, че е обсебила част от вещите му.
Арестуван е и в Барселона по жалба на млада испанка, която го обвинява в сексуално посегателство.

Новините от днес и със задна дата