събота, 4 януари 2020 г.

Интерактивна изложба в Рим отбелязва 140 години от дипломатическите отношения между България и Италия


Резултат с изображение за La Bulgaria attraverso lo specchio del tempo
Статията подготви Катя Стоянова/BurgasNovinite.BG
Изложба с която се цели да се подчертае значимостта на дипломатическите отношения между Италия и България е представена в Рим.

Изложбата, която прави ретроспекция на 100 години назад във времето чрез „огледалото“ на 36 ценни фотографски свидетелства, бе открита на 12 декември и ще продължи до 12 януари 2020 г. в Музея на Рим в Трастевере. Събитието отбелязва 140 години от дипломатическите отношения между България и Италия.  20-те и 30-те години на миналия век и връзката с Италия по онова време са в центъра на изложбата „България през огледалото на времето“. След изключителния успех, който изложбата имаше в София, в Националната художествена галерия, сега се представя с не по малък успех и в Рим. Изложбата е промотирана от  Рома Капитале с интерактивна настройка с 3D проекции и мултисензорни пътеки, от отдел за културен растеж - Капитолийски надзорен орган за културно наследство. Проекта е на   фондация „Ценности“ на Антонина Стоянова, под патронажа на Посолството на България в Италия, в сътрудничество с Българския институт за култура. Инициативата се реализира в рамките на комуникационната стратегия на Република България в ЕС за 2019 г. Входът е безплатен за собствениците на MIC Card.


Кураторите Ирина Дилкова и Милена Канева представят българския изложбен проект в мултимедийни средства, като QRCode и 3D проекции.  Високотехнологичения подход за представяне на изложбата придава изключителен ефект на изображения. Зрителят всъщност може да предприеме потапящо пътешествие в буколичния свят на България за 100 години, чрез мултимедийно пътешествие, състоящо се от 36 ценни фотографски плочи, които описват епохата, в която са поставени снимките, от историческа, етнографска, географска, дипломатическа гледна точка. Проектирани върху стените на музея, стъклените плаки разказват в анимирания си вариант за места и обичаи в България от 1920-те и 1930-те години. Тези древни фотографски находки са били запазени, завити в листове от избледняла хартия.
 Изложбата „България през стъклото на времето“ разказва история, която обхваща три века и няколко поколения от старозагорския род Близнакови.  През 19-и век Марко Близнаков е изпратен от княз Фердинанд да специализира пристанищно дело в Триест.
Там той среща любовта в лицето на състоятелната Петронила Венециани, която последва мъжа си в България, докато участва в създаването на Бургаското пристанище.
Завръщайки се в Триест, Марко става почетен консул на България в Италия и поръчва уникални стъклени плаки (дядото на диапозитива), с които да изнася сказки за красотите на родината си. Синът му Никола, наследява родолюбието, почетното консулство и плаките като семейно съкровище.

Дъщеря му Надежда Близнаков решава да подари реликвите на прародината си и избира фондацията на Антонина Стоянова – „Ценности“.

Милена Кънева, Надежда Близнаков и Ирина Дилкова
dromomania.bg/Милена Кънева, Надежда Близнаков и Ирина Дилкова
Самата Надежда Близнаков Де Микели Витури в момента е на 95, но бистрият ѝ ум изумява с цитирането на дати, факти и няколко български думи в документалния филм „Съкровище в сърцето“ е с режисьор Милена Кънева, филмът се прожектира в специално декориран със старинни килими и столове салон.
Документалният филм „Съкровище в сърцето“ е неразделна част от изложбата „България през огледалото на времето“. ”, Посветена на фигурата на Надежда Близнаков. Продукцията е на  MKProduction, реж. Милена Кънева с участието на Ирина Дилкова. Оригиналната музика е на Николай Иванов и Петър Янев.
Сайтът dromomania.bg информира, че  изложбата е била посетена първо от футболната ни легенда Христо Стоичков.
Антонина Стоянова показа на Стоичков  "България през стъклото на времето"
Антонина Стоянова показа на Стоичков „България през стъклото на времето“

Новините от днес и със задна дата