неделя, 5 януари 2020 г.

САЩ спира да помага на Ирак в борбата срещу ИДИЛ


Водената от САЩ коалиция в Ирак обяви, че спира временно борбата срещу екстремистите от Ислямска държава, за да се концентрира върху защитата на войските и базите. Прекратява се и обучението на иракските сили, както и други операции в подкрепа на борбата срещу Ислямска държава.

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви днес, че сведенията от разузнаването ясно са показали необходимостта от атаката срещу иранския генерал Касем Солеймани, предаде Ройтерс. Според Помпейо, ако атаката срещу Солеймани не беше предприета, рискът щеше да е по-голям.
По същото време иракският парламент прие резолюция, с която поиска от правителството да сложи край на присъствието на чуждестранни войски в Ирак и да гарантира, че те няма да ползват сушата, въздушното и водното пространство на страната по каквато и да било причина, предаде Ройтерс.
"Правителството се ангажира да оттегли молбата си за помощ от международната коалиция за борба с "Ислямска държава" поради края на военните операции в Ирак и постигането на победа", се казва в резолюцията.
"Иракското правителство трябва да работи за прекратяване на присъствието на всякакви чуждестранни войски на иракска земя и да им забрани да ползват сушата, водното и въздушното пространство на страната по каквато и да било причина", се казва още в документа.
За разлика от законите парламентарните резолюции нямат обвързваща сила за правителството. Иракският премиер Адел Абдул Махди обаче по-рано призова парламента да гласува за прекратяване на чуждестранното военно присъствие.
Евентуално изтегляне на американските военни в Ирак, чийто брой се оценява на около 5200, може да навреди сериозно на борбата срещу Ислямска държава и да позволи на организацията да се възстанови, отбелязва Асошиейтед прес.
Повечето от присъстващите в парламента депутати, общо около 180 на брой, подкрепиха резолюцията. Тя се ползва с подкрепата на повечето депутати шиити. Много сунитски и кюрдски депутати не се явиха на заседанието, изглежда защото не подкрепят тази стъпка, подчертава АП.
Лидерите на САЩ са категорични, че ликвидирането на Солеймани е било неизбежно. Разследващите са разполагали с информация, че ако атаката не бъде поредприета, ще последват терористични атентати.
"От оценката на разузнаването беше ясно, че да не предприемем нищо, като така позволим на Солеймани да продължи със заговорите, плановете и терористичната си кампания, е много по-рисковано" от това, което сторихме миналата седмица. Казахме на иранския режим: достатъчно. Не можете да използвате прокси сили и да си мислите, че родината ви ще бъде в безопасност" изтъкна Помпейо.
Държавният секретар не уточни дали е разговарял с представители на Иран, но подчерта, че не се съмнява, че Техеран добре разбира посланието на американското ръководство. Според Помпейо атаката, при която бе убит Солеймани, е законна.
Законни ще бъдат и евентуални бъдещи удари на САЩ по Иран, ако Иран предприеме враждебни действия срещу американски войници като отмъщение за гибелта на Солеймани, заяви Помпейо, цитиран от Асошиейтед прес.

Новините от днес и със задна дата