четвъртък, 16 януари 2020 г.

Второ обвинение срещу изнасилвача, прокуратурата иска и постоянен арест


Прокуратурата повдигна обвинение за второ престъпление срещу холандеца Йохан-Фредерик Стелингверф, известен в родината си като Валиумния изнасилвач, защото упоява жертвите си.
Късно вечрта на 15 януари 38-годишният нидерландски гражданин е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 24.10.2019 г., в апартамент на ул. "Одрин" № 77 в София, обитаван от него, се е съвкупил с унгарката Дж. П., като я привел в безпомощно състояние, чрез използване на алкохол и опиати, съобщиха от прокуратурата. Описаното представлява престъпление по чл. 152, ал. 1, т. 3 от Наказателния кодекс.

Това е второ обвинение срещу чужденеца, който на 26 декември беше подведен под отговорност за това, че в нощта на Коледа, около 23.00 часа, на бул. "Сливница", е изнасилил бълкарка, като я е принудил към това със сила. По това досъдебно производство спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение "домашен арест", като към момента Стелингверф се намира на определения за изпълнението на тази мярка адрес, уточниха от държавното обвинение.
Въпреки това, предвид високата обществена опасност на деянието, както и с оглед самия механизъм на извършването му, днес наблюдаващият прокурор внесе искане до Софийския районен съд за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража", което предстои да бъде разгледано, заявиха още от прокуратурата.
Това се случва, след като вчера изнасилвачът беше отведен за разпит в СДВР, а в квартирата му беше извършен оглед.
В същото време първата му жертва разказа подробности за преживения ужас, за да предотврати нови посегателства. Жената, която е майка на три деца и преживяла тежък развод, сподели, че той се е представил за гей и затова му се доверила и отишла в дома му.

Новините от днес и със задна дата