вторник, 21 януари 2020 г.

За избора да станеш акушерка и пътя от ромското гето до болницата


Днес отбелязваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. На този ден се изразява почит и признателност към труда на акушерките и лекарите гинеколози и неонатолози.
"За всяка родилка е нужен индивидуален подход", каза младата акушерка от областната болница "Д-р Иван Селимински" в Сливен Магдалена Симеонова пред БТА. Тя работи по професията си малко повече от месец, но това, което я отличава от останалите ѝ колеги, е трудният път от ромското гето "Надежда" до работата в най-голямото лечебно заведение в областта.

"За този един месец съм много удовлетворена от това, което върша, чувствам, че съм сбъднала мечтата си, сподели тя. Очаквам с нетърпение да бъда в родилна зала и сама да водя раждане."

29-годишната Магдалена през 2019 година се дипломира с много добър успех във Филиала на Медицинския университет - Варна в Сливен. Тя е първата висшистка от махалата от десетилетия. За завършването на образованието ѝ - първо вечерно, а след това и висше, я насърчават съпругът ѝ, нейният свекър и редица приятели. Към акушерството я е насочил и друг, неприятен за нея момент - постъпването ѝ в болница за раждане на второто ѝ дете. Отношението на акушерката към нея било обидно.
"Това беше сред основните ми мотиви да избера акушерството, коментира младата жена. Искам да променя това лошо отношение към моя етнос. Аз няма да деля хората по етнос, раса, възраст... Ще гледам на всеки като на човек, а не като етническа принадлежност или образователна квалификация. Искам на това място да бъда полезна и за своя етнос, и за всички хора."
Сега Магдалена има възможност да приложи на практика намерението си и се опитва да намери подход към всяка една от пациентките си. "Човек сам решава на какво място да бъде и какво да работи, смята тя. Всяка родилка е специфична и към всяка трябва да се отнасяш различно, за да стигнеш до нея, да влезеш в синхрон с нея, за да върви раждането по-леко. Търся индивидуален подход към всяка една, спрямо нейния капацитет, но в никакъв случай да не бъде с негативизъм."
Акушеро-гинекологичното отделение в сливенската областна болница е сред най-натоварените в областните градове, заради спецификата на региона. Голямата концентрация на ромско население нарежда областта сред тези с висока раждаемост, най-много млади родилки, както и проблеми, свързани с недоносени бебета, ранна бременност и др. Магдалена е запозната с тази статистика, но от нейната човешка гледна точка, тя е част от нея и това е една от причините да избере точно тази професия, разчупвайки стереотипа за ромските момичета и давайки пример за това как има надежда те да излязат от гетото.
Натовареността в отделението и специфичните случаи Магдалена възприема като предизвикателство и възможност да натрупа опит. "Трудностите ме мотивират, защото искам да се развивам в тази специалност и смятам, че колкото повече пациенти има, толкова повече опит ще придобия, споделя тя. Ще имам възможност да се сблъсквам с различни случаи, в които в друга болница няма да има. Не ме притеснява, че е голяма раждаемостта, че има повече работа. Приемам го като предизвикателство."
На въпрос дали съветва постъпилите в болница непълнолетни родилки, тя отговори: "Опитвам се да говоря с такива момичета, които раждат на 13, 14 години, да им обясня, че е необходимо бременностите да се планират. Ако не друго, поне следващата бременност да е през по-дълъг интервал от време, да не настъпи още следващата година. Тяхно решение е дали ще ме послушат."
Магдалена е доволна и от примера, който дава на своите съкварталци. В момента от квартал "Надежда" има 8-9 студенти в различни специалности. Двама от тях завършват тази година.
В областната болница в Сливен отбелязват вече десета година Бабинден на 21 януари с награждаване на победителите от фотоконкурс за бебета, родени в лечебното заведение през годината. Празникът е съпътстван с ритуал, в който старшата акушерка ръси присъстващите с Бабинденска вода и нарича плодовитост в семействата и през следващата година.
През 2019 година в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен са родени 1188 бебета, съобщиха от Отделението по акушерство и гинекология. В сравнение с предходната 2018 година, те са по-малко, като тогава общият брой на новородените е бил 1245.

Новините от днес и със задна дата