неделя, 5 януари 2020 г.

Специалист от ВМА разкри в кои храни има смъртоносната бактерия, открита у нас

 Д-р Магдалена Баймакова: Бременните жени да не консумират меки сирена
Д-р Магдалена Баймакова, д.м., е главен асистент в Катедрата по “Инфекциозни болести” към ВМА-София. През 2008 г. завършва Медицинския университет в София.
От януари 2014 г. е специалист по “Инфекциозни болести”, а от февруари 2016 г. придобива образователна и научна степен “Доктор” по научна специалност “Инфекциозни болести”.
Специализирала е инфекциозни болести в Lausanne University Hospital (CHUV), Switzerland.
Автор и съавтор е на над 100 научни публикации и повече от 40 научни съобщения.
Заради зачестилите случаи на инфекция с Listeria monocytogenes, предизвикваща заболяването листериоза, Българската агенция по безопасност на храните извърши проверки на 300 продукта, съобщават от zdrave.to.
Взетите проби са от три групи продукти, готови за консумация: месни сурово-сушени продукти (143 проби), сирена с кратък период на зреене (78 проби) и пушени, веяни и мариновани рибни продукти (79 проби). Установени са две несъответствия и е предприето изтеглянето от пазара на засегнатите храни, за да се предотвратят нови случаи на замърсяване.

В единия случай бактерията Listeria monocytogenes е открита в пушена скумрия на шайби, произведена у нас, а във втория - в домашен свински суджук, също българско производство.
Какво заболяване е листериозата, как протича то и как да се предпазим от бактерията Listeria monocytogenes разговаряме с д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Катедра “Инфекциозни болести” във ВМА-София.
- По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) от началото на годината до 47-ата седмица на 2019 г. у нас са съобщени 11 случая на листериоза, но експерти твърдят, че заразените с бактерията Listeria monocytogenes са много повече. Така ли е, д-р Баймакова? 
- Точно така, защото голяма част от хората, особено имунокомпетентните, дори да се срещнат с бактерията Listeria monocytogenes, ще развият по-безобидно заболяване - като например една преходна хранителна интоксикация, която отминава сравнително бързо.
Всъщност тези болни, които ние регистрираме и съобщаваме, които са ни проблем и търсят помощ в лечебните заведения, са най-често имуносупресирани хора. За тях листериозата е сериозно заболяване и в някои случаи може да бъде фатално. Това най-често са хора с онкологични или някакви други тежки заболявания, възрастни, бременни жени, новородени бебета.

Д-р Магдалена Баймакова
 Всъщност какво представлява листериозата? 
- Листериозата е рядко срещано инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерията Listeria monocytogenes. От листериоза могат да заболеят освен хора също така и животни, които живеят в стада (като овце, говеда, свине, птици).
Хората  се разболяват заради консумацията на недостатъчно термично обработена храна, която идва от инфектирани животни или е замърсена с частици от животински изпражнения. С листерия можете  да се заразите от мляко, млечни и месни продукти, риба, птиче и говеждо месо, зеленчуци, плодове.
Хранителните продукти могат да бъдат заразени както още от самите животни, така и по време на тяхно производство.Т.е. при недобра стерилизация и хигиена храната може да се зарази допълнително. Затова е много важно да четем етикетите, което невинаги гарантира 100% защита, но все пак е вид превантивна мярка. На етикета би следвало да следим например дали съответният млечен продукт е произведен от пастьоризирано мляко, което е първата и основна защита.
Да, вярно е, че пазарът изобилства с всевъзможни вносни меки сирена, които изглеждат чудесно, но създават прекрасни условия за размножаване на бактерията.
В сладоледите също може да се съдържа Listeria monocytogenes, защото не знаем какво мляко е вложено в производството им. Също така,в много хранителни продукти бактерията може да е попаднала случайно, дори и от съхранението им в хладилник, в който е имало вече заразена храна. Затова са и тези проверки, за да се открие източникът и да се изведе от търговската мрежа заразената храна и всеки случай се съобщава.
- Какви са симптомите на листериозата? 
- Симптомите могат да имат локализирана и генерализирана форма. Най-честата проява на листериоза е под формата на хранителна интоксикация, гадене, повръщане, диария, лека температура и всичко да приключи дотук.
Обаче в една част от случаите бактерията напуска гастроинтестиналния тракт и се разпространява из целия организъм. Бактерията може да засегне нервната система и да предизвика менингит и менингоенцефалит.
Може да засегне сърдечносъдовата система, бъбреците, ставите. Когато се развие една системна инфекция, тя може да доведе до тежко септично състояние и до летален изход. Но най-често като начало листериозата се проявява с диария и повръщане, все на пръв поглед безобидни оплаквания, от които е трудно да преценим, че става въпрос за сериозно заболяване.
Разбира се, ако всички тези симптоми са придружени с високо фебрилно състояние, се взимат хемокултури и ако имаме разпространение на патогена из цялото тяло, трябва да назначим съответната терапия, с която да го овладеем.

- Какъв е инкубационният период на листериозата? 
- Всички инфекциозни заболявания имат инкубационен период. Принципно при листериозата той е средно от една до четири седмици и това е проблемът, защото хората не помнят какво са яли вчера, та камо ли преди четири седмици например.
Ето защо, когато имаме пациенти с листериоза, винаги питаме за съмнителна храна от месен или млечен произход, която да са консумирали, дали са имали контакт с животни и те обикновено не си спомнят. Така че е малко трудно да се установи източникът на тази инфекция.
Относно терапията на това заболяване има подходящи антибиотици, които са налични и са известни на специалистите. Проблематично е обаче при рисковите групи накъде ще се развие тази инфекция и дали тя ще ни даде възможност да я овладеем.
- Каква е прогнозата при имуносупресирани пациенти, ако не се започне лечението навреме?
- Ако не се предприемат навреме адекватни мерки, има един немалък процент хора, при които болестта протича тежко. Това са не само имуносупресирани пациенти, а както казахме и бременни жени, възрастни хора, новородени деца.
Затова в практиката си имаме протоколи за поведение и при рискови пациенти винаги се мисли за тази диагноза. Дори в определени случаи, в зависимост от клиничната картина и състояние при съответния болен, би могло да се започне антибиотична терапия за инфекцията с Listeria monocytogenes.
- А какви са рисковете за бременните жени?
- Може да настъпи преждевременно раждане, мъртво раждане, спонтанен аборт. Дори и листериозата да премине леко, съществува риск бактерията да бъде предадена на плода. При малките бебенца болестта може да протече като тежко септично състояние с пневмония, със засягане на нервната система, ставите.
Затова бременните трябва много да внимават какво консумират. Не смятам, че ширещото се всеобщо схващане, че на бременната жена е позволено да вкуси и да опита от всяка храна и напитка, е правилно и разумно поведение.
Напротив, смятам, че бременните жени трябва да бъдат отговорни в своето хранително поведение, защото носят отговорност както за своя живот, така и за живота на своето бъдещо дете.
В тази връзка, с цел превенция на листериозната инфекция (а и други видове инфекции) е препоръчително спазването на някои основни хигиенни правила в кухнята.
Например месото и месните продукти е уместно да се консумират след много добра термична обработка, а плодовете и зеленчуците да бъдат измивани старателно с вода. Добре е особено внимание да се обръща на листните зеленчуци като салати, спанак и т.н.
Те трябва да се измиват лист по лист, да няма останала никаква пръст по тях. Препоръчително е плодовете да се консумират след обелване на кората. Трябва да има повишено внимание и към сирената, особено меките сирена - да не се консумират, ако не са минали през термична обработка. Всички тези дейности не са сложни и трудни, просто изискват внимание и отговорност.

Новините от днес и със задна дата