вторник, 28 януари 2020 г.

Откриха боен арсенал и лика на Хитлер в дома на самоубилия се в ДАНС


Цял боен арсенал - голямо количество оръжия и боеприпаси, са открити при обиск в дома на 59-годишния Емил Крумов, който вчера се самоуби в сграда на Държавна агенция "Национална сигурност", съобщиха от Софийската районна прокуратура.
Около 14 часа мъжът се простреля в главата със самоделно огнестрелно оръжие - писалка, тип "оса" и почина на място. Крумов е бил извикан в ДАНС за даване на обяснения по образувана прокурорска преписка заради организирания от БНД "Луковмарш".
Непосредствено преди да премине през металдетекторната врата за охрана и контрол на достъпа обаче перничанинът се е самоубил. У него са открити пистолет със заличени номера и два пълнителя, а по-късно при последвалия обиск в дома му, криминалистите са открили оръжията, а между тях снимка на Адолф Хитлер.
Предстои назначаване на необходимите експертизи и провеждане на други действия по разследване. Проверява се версията за опит за нападение над служители от Държавна агенция "Национална сигурност".
59-годишният Емил Крумов е дългогодишен служител на БДЖ. Работел е като маневрист на Централна гара в София и винаги е ходел с камуфлажно облекло, разказаха пред Dir.bg негови колеги. Според тях, перничанинът е имал разрешително за оръжие. Не е бил семеен, живеел с майка си, която починала преди години.

Перничанинът, за когото стана ясно, че всъщност е мъжът, който през 1981 г. отвлича пътнически самолет на БГА "Балкан" по линия София-Варна, е редови член на Българския национален съюз. Негови колеги от БДЖ разказаха още, че след похищението на самолета 17-годишният Емил не е лежал в затвора. Бил е държан около половин година в следствения арест, но след това е освободен.
От националистическата организация съобщиха, че преди около 8 години Крумов се е оттеглил от активна дейност в БНД, макар да е останал член "на хартия".

"Не сме сигурни, защо се е наложило Емил да бъде привикан на разпит, макар от години да не е активен като член на БНС. Как той го е приел и какво комуникация е водил със служители на ДАНС, той не е споделял с нас. Призоваваме всики отговорни институции да извършат обстойно разследване, което да установи причините и мотивите, довели до тази трагедия. Резултатите трябва да са публично известни, за да бъдат избегнати всички спекулации и съмнения, които неминуемо се пораждат при такова стечение на обстоятелствата", се казва още в официално изявление на националистическата организация.

Новините от днес и със задна дата