петък, 10 януари 2020 г.

НАП ще пусне предварително попълнени данъчни декларации


Днес започва данъчната кампания за доходите, които хора и фирми са получили през миналата година. Националната агенция за приходите очаква над 600 хиляди декларации от физически лица и повече от 300 хиляди декларации от юридически лица - или общо към един милион декларации, каза пред журналисти Биляна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в НАП.

Задължение да подават данъчна декларация нямат граждани, които получават заплата от постоянен трудов договор.
Какви справки ще са необходими
От тази година всяка фирма трябва да подаде справка в НАП и за доходите по трудов договор за нейните служители, както и колко пари са им удържани за данъци и за социални осигуровки. Фирма, основен работодател, трябва да даде информация не само за доходите, които тя е изплатила, но и за доходите на нейните служители от други работодатели, в които нейният служител е работил. Основният работодател е този, при който работим в края на годината. Информация за доходите на хората по граждански договори се подават по отделен ред, който остава непроменен.
Справките за доходите на служителите се подават от фирмите да 28 февруари, нищо че годината е високосна. Корекции в тях обаче могат да се правят до 30 септември.
Вече няма нужда хората да дават служебни бележки за доходите си от друго място, както и ТЕЛК-овите решения и тези, че имат деца с увреждания. Тази информация се събира по служебен път.
Срокът за отстъпка в данъка досега беше краят на януари, а сега е 31 март, защото хората ще подават своите декларации именно през март. Отстъпката е до 5 процента от данъка за довнасяне, но не повече от 500 лева.
Срокът за подаване на данъчни декларации и плащане на данъка изтича на 30 април. Плащането може да е без банкови такси през ПОС терминал. На страницата си НАП има виртуален ПОС, който е най-удобен за плащане, посочи говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.
Колко важен е ПИК-ът
С информацията от фирмите НАП ще подготвя попълнени вече декларации за доходите не физическите лица. Те ще се подават както досега по електронен път, по пощата или в офис на НАП. Доходите от наеми се вписват лично от наемодателите, защото за част от тях Приходната агенция няма предварителна информация.
Предварително попълнена декларация  - през март - ще получат онези, които имат Персонален идентификационен код (ПИК), като в документа ще трябва да нанесат промени, като данъчни отстъпки, които биха желали да ползват, поясни по БНТ по-рано Бъчваров.
ПИК се получава във всеки офис на НАП с лична карта. За подаване на декларация не е задължителен електронен подпис.
Самоосигуряващите се лица подават декларация за доходите си само по електронен път. Това може да стане обаче, ако те имат ПИК.
В НАП отчитат огромен интерес към получаване на ПИК - само в София днес до обяд са поискани неколкостотин сертификата.
Тези, които ще подават декларациите си по електронен път, ще трябва да ъпгрейднат браузерите си до последните им версии до 17 февруари, предупреди Росен Бъчваров. Само последните версии на браузерите имат необходимите защити за подаваната информация и сървърите на НАП ще изискват подобна защита, посочи говорителят на агенцията.
Сигурна ли е защитата, вече
Пред БНТ Бъчваров каза също, че електронната система след хакерската атака с източване на лични данни през лятото е "значително по-сигурна". "Не е пресилено да се каже, че създаваме отново инфраструктурата на НАП. Проблемът през лятото беше функция от една причина - че НАП, улисана в създаването на електронни услуги, фокусирана в улесняването на потребителите, доведе до някои компромиси в информационната сигурност, които бяха доста видимо наказани", каза говорителят на НАП.
В данъчната декларация няма промени в сравнение с миналата кампания. Ако при нейното попълване се допусне грешка, срокът за корекции е до 30 септември.
Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.

Новините от днес и със задна дата