петък, 10 януари 2020 г.

Прокуратурата обвини в безстопанственост Нено Димов, грозят го от 2 до 8 години затвор

Резултат с изображение за нено димов
Прокуратурата обвини в умишлена бестопанственост Нено Димов. Това съобщи на пресконференция наблюдаващият прокурор Ангел Колев. Прокуратурата му поиска 72 часа задържане, тъй като може да повлияе на наказателното производство или извърши друго престъпление. Утре наблюдаващият прокурор ще му поиска постоянна мярка "задържане под стража".

Грозят го от 2 до 8 години затвор, уточни наблюдаващият прокурор Ангел Колев.
Според говорителят на главния прокурор Сийка Милева, Нено Димо, знаейки, че водите в язовир "Студена"  намаляват е разрешил в периода от 1.01.2018 до 17.11.2019 г. водите да се ползват за промишлени нужди от "Стомана Индъстри" и "Топлофикация Перник". Това Димов е направил въпреки, че е бил многократно предупреждаван, че водите на язовира намаляват.
Язовир "Студена" е държавна собственост и се стопанисва от държавата. А ВиК дружеството в Перник докладва на министъра за нивото на водата.
От 2018 г. нивото на водата в язовира значително намалява и за това са подавани данни.
Събрани са близо 50 тома доказателства, като до момента щетата е за над 11 милиона лева. Ако Димов не беше разрешил подаването на вода към тези дружества в тези мащаби, то сега в язовира можеше да има около 7 млн куб. метра вода, достатъчни да няма режим в Перник, въпреки състоянието на водната мрежа, обясниха от прокуратурата.
Колев отговаряйки на журналистически въпрос заяви, че спрямо Нено Димов не е бил извършен показен арест, това е станало вчера след
17,00 часа, на министъра е дадена възможност да говори пред журналисти. Но това, че е министър, не означава, че е недосегаем, а съда ще каже дали наистина е виновен.
Очаквайте подробности.

Новините от днес и със задна дата