неделя, 19 януари 2020 г.

Откриха микроб, който може да обясни произхода на живота

 
Организъм, живеещ в тинята, открит на японския бряг, може да помогне да се обясни как е възникнал сложният живот на Земята. Странният микроб, открит заровен дълбоко в калта край южното крайбрежие на Япония, може най-накрая да разреши една от най-важните мистерии на еволюцията. 

Той бе наречен на Прометей - гръцкият титан, а новооткритият Prometheoarchaeum sinthrophicum е намерен на повече от няколко километра под калния океан близо до японския полуостров Кай.

Отбелязвайки уникалните качества на създанието, екипът успя да създаде лабораторна култура, което му позволява да го изучат по-подробно. Едноклетъчният микроби с форма на сфера, с големина около 500 нанометра, е оборудван с дълги крайници, които изследователите са теоретизирали за улавяне на други микроорганизми като бактерии.


Но вместо да ловува, учените смятат, че съществото поглъща други микроби и с течение на времето се превръща в единствената форма на живот през други периоди от еволюционната история. Биолозите смятат, че подобна симбиотична връзка би могла да обясни произхода на сложния живот./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата