събота, 25 януари 2020 г.

Гърция излезе от 10-годишна финансова криза


Международната рейтингова агенция Фич (Fitch) повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция с една степен до ВВ (лат. букви) с положителна прогноза, което означава, че е възможно да има ново повишение в бъдеще, предаде Асошиейтед прес и БТА.


Страната излезе от 10-годишна финансова криза през 2018 година и кредитната ѝ оценка все още е между две и четири степени под инвестиционната категория на големите рейтингови агенции.
Това означава, че много инвеститори ще се колебаят да купуват гръцки облигации, чиято доходност в последно време значително нарасна благодарение на подобряването на икономическото състояние и силното търсене на високи печалби.
Гръцкият икономически в. "Нафтемборики", цитиран от ТАСС, отбелязва, че след това повишение на рейтинга, което е първата оценка за кредитоспособността на Гърция през 2020 година, правителството в Атина може спокойно да осъществи плановете си да пусне нова емисия облигации.
Гръцкият министър на финансите Христос Стайкурас заяви, че повишаването на кредитния рейтинг на Гърция е особено позитивно за икономиката на страната.
* България и Гърция ще задълбочат сътрудничеството си в сферата на туризма

Новините от днес и със задна дата