събота, 7 декември 2019 г.

JAMA Network Open: Анализ на кръвта показва колко дълго ще живеем

 Анализ на кръвта показва колко дълго ще живеем
Учените откриха какви кръвни параметри ще помогнат да се определи продължителността на живота на човек. Резултатите от техните изследвания са дадени от списание JAMA Network Open.

Специалисти от клиниката в Кливланд и болницата на университета в Кливланд проучиха клиничните показатели за имунен статус и възпаления.

По време на проучването са наблюдавани над 31 хиляди участници в Националното проучване на здравето и храненето (NHANES) за 12 години.

Учените забелязаха ясна връзка между броя на лимфоцитите и смъртността, независимо от възрастта, други кръвни показатели и рискови фактори.

Ниското ниво на лимфоцитите винаги показва висок риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, рак и респираторни инфекции.


Допълнителни показатели за високия риск от смъртност били ширината на разпределението на червените кръвни клетки и нивото на С-реактивен протеин, показващ възпаление.

Въз основа на три параметъра учените успяха да създадат профил на риск от смъртност на пациента. Човек с нисък профил може да живее десет години по-дълго от някой с висок профил. / zdrave.to

Новините от днес и със задна дата