сряда, 18 декември 2019 г.

Българите на Острова се оказаха много повече, какво се променя за тях след "Брекзит"

 
 1 от 1 Близо 130 000 наши сънародници, живеещи в Обединеното кралство, са се регистрирали вече по обявената в края на март от властите в страната Схема за уседналост, която ще гарантира правата им на Европейски граждани, след излизането на Великобритания от ЕС. Това сочат редовните официални данни за преброяването до края на ноември. Бройката надхвърля всички досегашни официални твърдения за числото на българите, обитаващи Албиона, показа проучване, цитирано от “Труд”.
Според Националната статистическа служба на Великобритания до 2015 г., година преди произвеждането на референдума за излизането на страната от ЕС, те са били около 69 000 души, докато в края на 2017 г., когато британците гласуваха за Брекзит, техният брой се е увеличил до 84 000 души. Което е несравнимо с предположенията на София, че до прословутото британско народно допитване през 2016 г. броят на постоянно пребиваващите българи във Великобритания не надхвърля 50 до 60 хиляди. Още повече че при лансирането на т. нар.

Схема за уседналост в края на март тази година британската статистическа служба предполагаше българите на Острова за 115 хиляди, докато самата диаспора, базирана на теория основно в Лондон, Бирмингам и Саутхемптън, оценяваше още през 2016 г. числеността си на над 200 000 души постоянно пребиваващи българи в страната. И с темповете, с които сънародниците ни се регистрират по британската “Схема” – 34 000 само в края на април и вече 129 500, при краен срок до края на юни 2021 г. и право на пътуване и работа на основание гарантираната до края на 2020 г. със сделката между Лондон и Брюксел свобода на движение, може още нови десетки, ако не и стотици хиляди български мигранти във Великобритания, да излязат на светло. Премиерът Борис Джонсън вече обеща и е сигурно, че сделката му с ЕС ще бъде гласувана и одобрена от парламентарното мнозинство на неговата консервативна партия в петък. С което всички досега заложени срокове от имагинерни, стават съвсем реални. Европейският парламент трябва да одобри сделката скоропостижно, на първото си заседание през януари и след това ще е ред на националните парламенти на държавите-членки да я ратифицират.

Права и задължения /  Преход по време на преход

Обявената от правителството на Великобритания Схема за уседналост е част от Споразумението за напускане на Обединеното кралство с ЕС, преподписано от Борис Джонсън и Съвета през октомври, и условията по нея вече са фиксирани. За статут имат право да кандидатстват всички граждани на държавите членки, които имат минимум 5 години пребиваване на територията на страната до формалното ѝ излизане на 31 януари 2020 г. 

Всички пристигнали във Великобритания след тази дата, до изтичането на преходния период до постигането на ново търговско споразумение с ЕС в края на същата година, ще трябва да изчакат Лондон да формулира новата си имиграционна политика, която според обещанията по време на предизборната кампания на консерваторите, ще е основана на точкова система, която ще дава приоритет на компетенциите на кандидат-имигрантите. Според торите бъдещата схема ще третира гражданите на всички държави по света еднакво, без значение на географският им произход.

От изборите за ЕП през май насам, проблемите са вече налице Целият хаос около статута на гражданите на ЕС във Великобритания по време и след Брекзит се прояви за първи път около изборите за Европейски парламент, които се произведоха в края на май тази година. По официални данни на различни неправителствени организации, защитаващи правата на европейците в Обединеното кралство и на британците в държавите-членки, близо 20% от над 3-те милиона граждани на ЕС на Албиона не са могли да упражнят правото си на глас по време на евровота.

Причината в повечето случаи е била документални неясноти, включително правото им на глас, въпреки че Великобритания все още е официално член на Европейския съюз. Данните от тези изследвания бяха представени в Международния пресцентър в Брюксел на 15 декември, три дни след предсрочните парламентарни избори на Острова. Според информацията, на ниво държави-членки, нито един от 1,6-те млн. британски граждани, регистриран за изборите в конкретната държава на пребиваване от ЕС, не е бил възпрепятстван по каквито и да е причини да гласува на изборите през май тази година, посочват още същите НПО.

Новините от днес и със задна дата