сряда, 18 декември 2019 г.

Възрастната госпожа, която бе осъдена за участие в организирана престъпна група

 
78-годишната жена бе осъдена за продажба на наркотици и участие в организирана престъпна група. Това е най-възрастната жена, привличана към наказателна отговорност у нас. По случая е осъден и внукът ѝ. По професия, Цветанка е счетоводител. Преди година попада зад решетките по обвинение в наркотрафик.
Казва, че никога няма да забрави как спецполицаи от ГДБОП я арестували в апартамента ѝ в „Люлин”, съобщава Нова телевизия. „Оставиха ме в една килия. Вътре имаше едно метално легло, някакво скъсано одеяло и един метален стол. Беше студено”, каза осъдената на първа инстанция като наркодилър Цветанка Чавкарска. Остава там една седмица. След това я пускат под домашен арест. Сега е на свобода, с присъда от 1 година, условно.

Избягва да се среща с хора, за да не я сочат с пръст. Запитана как е възможно една жена, която е и майка, и баба да продава наркотици на деца, тя отговаря: „Много пъти съм мислила за това и затова дори, когато можех да излизам, аз ходех само зад блока – отивах докрая и се връщах. Просто не исках да срещам хората. Исках да виждам хората, да ги чувам, да говоря с тях, но се чувствах неудобно”.

Въпреки присъда, Цветанка не изпитва вина. Не хвърля такава и върху внука ѝ, който е осъден на 4 г. затвор. „Аз не съм разпространявала наркотици, нито съм вземала пари от децата, както казват. Не съм продавала”, коментира тя. Не и според съда. „От събраните доказателства е установено, че възрастната жена сама разфасовала марихуаната на дози и е продавала в дома на си клиенти след предварителна уговорка по телефона”, заяви Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура. Цветанка твърди, че е противник на дрогата.

„Обичам всички деца – малки и големи и се моля никога да не им се случва нещо такова - да вземат наркотици”, каза тя. „Тя е изхвърлила от прозореца плик, съдържащ наркотични вещества. Жената се опитала да изхвърли и останалото съхранявано от нея наркотично вещество в тоалетната чиния”, каза Сийка Милева. Освен условното наказание възрастната жена трябва да плати и глоба от 5 000 лева. Присъдата ѝ не е окончателна.


Най - яростните противници на легализацията на леката дрога са разпространителите на същата, защото не плащат данъци за този си вид дейност. Би било обратното, ако дрогата е легализирана. Трябва да си узаконят дейността и да плащат данъци. Припомняме, че в много държави, съвсем наскоро и в Италия, леката дрога е легализирана и не се третира като наркотик. Нейното разпространение е контролирано от закона, а не от престъпници и държавите направили тази стъпка облагат с данък този вид дейност. Държавите в които леката дрога се разпространява незаконно, не успяват да се справят с този проблем и приходите от търговията с дрога отиват изцяло в ръцете на престъпния свят.

Новините от днес и със задна дата