неделя, 29 декември 2019 г.

Земетресение стресна Разлог, Белица и Банско


Земетресение със слаб магнитуд е регистрирано в 19,36 часа тази вечер в Благоевградско, но жителите на Разлог, Белица, Банско, Горно и Долно Драглище и Баня са усетили разтрисане и са чули силно бучене, което ги е стреснало.

Първоначално Европейско-Средиземноморският сеизмичен център съобщи, че трусът е бил с магнитуд 3,6 по Рихтер, но по-късно неговата сила беше понижена до 3,5. След това от Националния институт по геофизика, геодезия и картография към БАН обявиха, че земетресението е било със сила 3,3 по Рихтер.
Епицентърът е бил на 6 километра северно от Разлог, на 35 км източно от Благоевград и на 85 километра южно от София. Трусът е бил с дълбочина 15 километра.
По информация на кореспондента на bTV трусът не е нанесъл щети. Местните хора разказаха, че са чули тътен, след което всичко силно се разтресло. Някои уточниха, че трусът е бил хоризонтален и е траял няколко секунди.
В интернет приложението на Европейския сеизмологичен център потребителите описват земното вълнение като "силен трус с малка продължителност", предаде Нова телевизия.

Новините от днес и със задна дата