понеделник, 30 декември 2019 г.

Спецсъдът освободи кмета на Несебър

Резултат с изображение за николай димитров
Снимка/nova.bg

Специализираният съд е освободил от ареста кмета на Несебър Николай Димитров. Това съобщи за БТА неговият адвокат - Петър Атанасов. Той информира, че мярката е променена в парична гаранция, но не уточни за каква сума става дума.


Димитров, който прекара Коледа в ареста, беше задържан точно преди местните избори и му беше повдигнато обвинение за участие в престъпна група за купуване на гласове.
Въпреки това той бе преизбран за четвърти мандат, а преди месец положи клетва под конвой и с белезници.
След като вече е на свобода, се очаква на 2 януари Димитров да заеме кметския стол в Общината, предаде Darik News.
В началото на декември друг съдебен състав отмени ареста му и му наложи парична гаранция от 40 000 лева. Същата по-лека мярка - но 20 000 лева, беше определена и за общинския съветник Петър Тодоров, който беше арестуван заедно с Димитров. След обжалване от прокуратурата обаче Апелативният специализиран съд отхвърли това решение и отново ги остави зад решетките.
Самият кмет категорично отрича обвиненията, а защитничката му - известната столична адвокатка Ина Лулчева, беше категорична, че той е задържан незаконно.
Хиляди хора от Несебър подкрепиха Николай Димитров - първо направиха подписка в негова защита, а когато той полагаше клетва се събраха с призиви: "Свобода!". През сълзи, той им благодари, че не са се поддали на "тази провокация и гнусна интрига".

Новините от днес и със задна дата