понеделник, 23 декември 2019 г.

Неправоспособният, пиян шофьор, убил детето си в катастрофа в Русе, остава в ареста

Снимка: Булфото

Окръжният съд в Русе остави за постоянно в ареста неправоспособния 43-годишен шофьор Данаил Т., причинил тежка катастрофа на 19 декември тази година в Русе, при която загина дете на година и половина. Кръвните изследвания на мъжа са показали, че той е управлявал автомобила с 2,44 промила алкохол.

При произшествието пострадаха трима души. 43-годишният шофьор е с охлузни и прорезни рани по главата и крайниците и с фрактура на ребра. Той е бил изписан тази сутрин от болницата. Возещите се в колата жена на 45 години, която е с фрактура на нос, челюст и таз, и 17-годишно момиче - със счупена подбедрица, остават за лечение в болничното заведение.
По делото са извършени огледи, разпитани са свидетели, изискани са справки, взети са били проби от кръв и урина, назначени са били медицински експертизи за установяване концентрацията на алкохол в кръвта на водача. Автомобилът е конфискуван като веществено доказателство.
Съдът счита, че в хода на досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства, които дават основание да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил вмененото му деяние.
На 19 декември, след роднинска среща, където изпил голямо количество спиртни напитки, той предприел пътуване с автомобил, собственост на трето лице, возейки свидетелката Т. Н., майка й М. Н. /съпруга на обвиняемия/ и детето им Д. Б. Под влияние на алкохола, при управление на лекия автомобил марка "БМВ 316" по ул. "Шипка" в посока ж.к. "Чародейка", без свидетелство за правоуправление, със съдържание на алкохол в кръвта 2,44 промила, мъжът изгубил управлението на автомобила, което довело до сблъсък в крайпътен стълб и в резултат настъпила смъртта на детето, а на другите две пътуващи жени били причинени многобройни травми.
Съдът приел, че съществува реална опасност Данаил Т. да извърши друго престъпление и да се укрие, предвид предходните му осъждания, сочещи на висока обществена опасност на личността на обвиняемия.
В мотивите на съдебния акт са отбелязани и превишаването на повече от два пъти съставомерния праг на съдържание на алкохол в кръвта,

липсата на каквито и да било специфични наложителни причини за така предприетото пътуване и многото нарушения на правилата за движение, които в своята съвкупност сочат като съответстваща исканата от прокурора мярка за неотклонение задържане под стража.
Определението на Окръжен съд - Русе може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.
Обвинението е за престъпление, за което се предвижда от пет до 20 години затвор.
До момента Данаил Т. е осъждан общо 10 пъти.

Новините от днес и със задна дата