понеделник, 9 декември 2019 г.

НИМ ще покаже масивен императорски златен пръстен и съд за... сълзи

 
На 12 декември 2019 г. от 16:00 ч., в Кръглата зала на Националния исторически музей ще бъде открита изложбата "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019". И този декември музеят ще спази традицията и ще изпрати годината, като представи на широката публика най-значимите находки на музейните археолози, открити през настоящия сезон. Изложбата ще бъде на разположение на любопитните да я видят, до 17-и февруари идната година.

През 2019 г. археолозите от Националния исторически музей проведоха археологически разкопки на 16 обекта и два теренни обхода. Географският обхват на изследванията се разпростира от Дунавската равнина до Родопите, през Черноморското крайбрежие, включително Витоша, Плана планина и Тракийската низина. Проучените обекти са от различен характер: селищни и надгробни могили, антични и средновековни крепости и др.
За първи път ще бъде показан най-впечатляващият предмет от гробните дарове - масивен златен пръстен, открит в средновековната морска столица на България - Калиакра тази година, под научното ръководство на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей. Пръстенът е от известния "Калоянов тип", но с много по-детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол.
Изключително рядка колективна монетна находка от "Късноантична и средновековна крепост - "Балък Дере", намираща се на територията на община Ивайловград, е един от акцентите в изложбата. Монетното съкровище (6 монети) на Алексий I Комнин (отсечени през 1081 г.), открито от Ивайло Кънев, главен уредник в отдел "Археология" в НИМ, е изключително рядко. Монетите са изработени от сребро и злато, извънредно тънки и чупливи, и много добре запазени, което ги прави още по-редки. На четири от монетите са изобразени св. Димитър и Алексий I Комнин, държащи патриаршески кръст, а на другите две са изобразени със знаме. Предполага се, че са военновременни пари, с които е била изплатена заплатата на някой войник от византийската армия, или е било заплатено за някаква доставка за войската. Находката от "Балък дере" е втората колективна монетна находка със солунски предреформени номизми хистаменон на Алексий I Комнин (1081-1118 г.), за която е известно, че е открита в днешните предели на България.
Една от големите изненади през този сезон, за екипа под ръководството на проф. д-р Иван Христов и д-р Маргарита Попова от НИМ, е намирането на пласт с материали от Архаичната епоха (VII-VI в. Пр. Хр.). Под подовото ниво на една от богатите византийски къщи са намерени десетки фрагменти от рисувани керамични съдове, дело на първите гръцки заселници в тази част на Черноморието. Сред редките находки са и бронзови стрели-монети, предхождащи първите гръцки монети на Аполония Понтика, както и гръцка бронзова стрела от VII в. пр. Хр.
Настоящият археологически сезон беше изключително успешен, изпълнен с нови уникални открития и находки под научното ръководство на проучвателите от НИМ: доц. д-р Бони Петрунова, проф. д-р Иван Христов, гл. ас. д-р Мариела Инкова, д-р Маргарита Попова, докторант Виолина Кирякова, Мартин Христов, Ивайло Кънев, Павлина Девлова, Панайот Антонов, Илия Киров и Елена Ендарова. Бяха открити голямо количество движими културни ценности, обхващащи почти всички археологически периоди - от късна праистория до Средновековието.
Куратор на изложбата "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019" е д-р Петранка Неделчева, отдел "Експозиции" в НИМ. Проучванията са осъществени с финансовата подкрепа на НИМ, Министерство на културата, средства на местните общини и частни спомоществователи.

Новините от днес и със задна дата