сряда, 18 декември 2019 г.

Параноя: Руската армия изстрелва нови сателити и предупреди, че НАТО се готви за война


Москва разкри днес подробности за новата си система от сателити за противоракетна отбрана "Купол", предаде Франс прес, цитирана от БТА. Тя има за цел да следи от Космоса за изстрелване на балистични ракети, траекторията и мишената им. Част от системата са три сателита "Тундра", изведени в орбита през 2015, 2016 и 2017 г.

Системата бе представена днес на брифинг в руското министерство на отбраната.
Според началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов спътниците засилват възможностите на Русия да засича балистични ракети.
От 2015 г. Русия разполага с космически сили, които са част от военновъздушните ѝ сили и чиято основна задача е противоракетната отбрана. В същото време обвинява Съединените щати, че искат да милитаризират космическото пространство, отбелязва Франс прес.
САЩ изразиха миналата година притеснения във връзка с необичайното поведение на руски сателит. Москва отвърна, че твърденията са необосновани.
Русия изразява задоволство от факта, че разработва оръжия, които могат да пробият съществуващите системи за противоракетна отбрана. Такива са например свръхзвуковите ракети "Авангард", междуконтиненталните "Сармат" и крилатите "Буревестник".
Русия е обезпокоена от ученията на НАТО близо до границите ѝ.
Ученията на НАТО в близост до границите на Русия отразяват подготовката на пакта за широкообхватен конфликт, заяви още генерал Валерий Герасимов, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС. Той каза това на среща с чуждестранни военни аташета.
Действията на НАТО изостриха напрежението и намалиха сигурността по руските граници, подчерта най-висшият руски военен.
Герасимов все пак заяви, че не вижда условия за широкообхватен военен конфликт. Натискът на Запада срещу Русия може да предизвика "кризисни ситуации", които да излязат от контрол и да провокират военен конфликт, предупреди в същото време той.
Началникът на руския генерален щаб отбеляза, че сценариите на ученията на НАТО в Източна Европа показват целенасочена подготовка на Алианса за участие на войските му в широкообхватен военен конфликт.
Отношенията между Русия и Запада достигнаха най-ниската си точка след анексията от Русия на Крим през 2014 г. Русия неведнъж е изразявала тревога от разполагането на сили на НАТО в балтийските страни и ученията на пакта близо до границите ѝ, отбелязва АП.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес, че продължаващото разполагане на инфраструктура на НАТО близо до руските граници поражда безпокойство.

Новините от днес и със задна дата