сряда, 4 декември 2019 г.

Путин обвини България в умишлено бавене на "Турски поток"

 
Руският президент Владимир Путин заяви днес, че България умишлено протака продължението на "Турски поток" на своя територия и Русия ще намери други възможности за газопровода, ако България не желае, предаде ТАСС, цитиран от БТА.
Путин посочи пред журналисти след среща със сръбския президент Александър Вучич в Сочи, че сръбският участък от продължението на "Турски поток" вече е готов на 81 процента. По думите му полагането на тръбите на територията на Сърбия ще приключи пред идните седмици.


По-рано тази година директорът на "Газпром" Алексей Милер потвърди, че България е първата (след Турция) страна, през която газопроводът ще минава на път за Централна Европа, и ще продължава в Сърбия и Унгария. Гръцкият маршрут се смяташе за алтернатива.
България нееднократно е заявявала, че ще участва в проекта и той ще бъде част от газовия хъб "Балкан".
Руският държавен глава отбеляза, че Русия е готова да запази транзита на газ през Украйна, но че засега Киев предлага неприемливи условия за транзита на руски газ.
Сърбия почти е завършила строителството на газопровода "Турски поток" на своя територия, съобщи сръбският президент Александър Вучич на среща с руския си колега.
Вучич и Путин се срещнаха днес в Сочи, за да обсъдят въпроси на двустранното сътрудничество и международната политика.
Сръбският президент каза, че иска да обсъди с Путин отношенията с Косово, но не е оптимист за възможностите за постигане на компромис с бившата сръбска област, предаде ТАСС.

* Борисов отвърна на обвиненията на Путин за "Турски поток"


"Трябва да ви кажа, че не съм оптимист по повод на, да го наречем, окончателното решение, което да бъде компромис между Белград и Прищина. Но ще обсъдим тази тема", каза Вучич, като се обърна към Путин на руски език в началото на срещата.
Той изрази благодарност за постоянната руска подкрепа за опазване на териториалната цялост, независимостта и суверенитета на Сърбия.

Новините от днес и със задна дата