неделя, 29 декември 2019 г.

6 причини, които пречат да отслабнем

6 причини, които пречат да отслабнем
Д-р Александър Мясников посочва 6 причини, които пречат на много от хората да отслабнат:
1. Хранителните навици и ниската физическа активност 

Исторически човешкото тяло е било подлагано на големи натоварвания. Хората са ловували, много са се движели, работили са, за да се изхранват. И не всеки път са успявали. Но така организмът е формирал защитен механизъм в случай на глад: когато има достатъчно храна, тялото си трупа запаси във вид на мазнини, за да може след това да ги използва, когато е нужно. Ние отдавна не тичаме по горите да ловуваме. И повечето от нас не се ограничават в храненето. Т.е., условията на живот отдавна са се променили, но защитният организъм е останал.
2. Генетиката
Да, понякога се случва така, че на генно ниво организмъ да е склонен към напълняване. От склонност към затлъстяване страда почти 20% от населението на планетата. Но това не значи, че ако притежавате този ген, вие не можете да отслабнете. Можете, просто е нужно да положите повече усилия от останалите.
3. Приемът на някои медикаменти
Често, назначавайки медицински препарати лекарите пропускат да предупредят за такъв страничен ефект като покачване на килограми. А това покачване може да стигне до 20 кг. Ето кои лекарства стимулират покачването на килограми:
• антидепресанти;
• бета-блокери;
• лекарства за контрол на нивото на глюкоза в кръвта;
• стероидните хормони;
• антихистаминните средства на основата на ципрохептадина;
• психотропни средства (рисперидон, клозапин).

* Лекар разкри 12 тайни на успешна диета, след като проучи 500 000 статии за 17 години

4. Недостигът на сън
Хората, които не си доспиват, в т.ч. и тези, страдащи от безсъние, са предразположени към затлъстяване и не могат да отслабнат. А причината е в хормоналните нарушения, които се развиват именно поради недостатъчната нощна почивка. Трябва да спим по 7 часа, това е здравословната норма.

5. Болестите на щитовидната жлеза
Нарушенията във функцията на щитовидната жлеза рязко променят теглото. Човек може много бързо да напълнее или рязко да отслабне. А когато дисбалансът на хормоните продължава по-дълго време, въобще няма да можете да се избавите от излишните килограми. Наложително е да се лекува този орган и да се коригира нивото на хормоните в организма.
6. Дисбаланс в чревната функция
В нашите черва живеят колонии от бактерии и учените са все по-склонни да приемат, че те оказват огромно влияние на организма. От тях зависи имунитетът, работата на главния мозък, състоянието на кръвта и кръвоносната система. Освен това от здравето на чревния микробиом зависи как се абсорбира и усвоява храната в червата. Има бактерии, които забавят усвояването на храната, което понижава постъпването на калории, дори и да ядете повече от нужното.

Новините от днес и със задна дата