неделя, 29 декември 2019 г.

Ето при каква скорост на колата разходът на гориво е минимален

Ето при каква скорост на колата разходът на гориво е минимален
Доста спорове са водени за скоростта, при която разходът на гориво на автомобила би бил оптимален. Още по-трудно е да се определи при каква скорост потреблението на гориво на колата ще бъде сведено до минимално.

Най-остроумните вероятно ще се пошегуват, че наистина „минималната“ консумация ще бъде само със скорост от 0 км / ч. В действителност автомобилите имат различно потребление при различна скорост. Това се дължи предимно на факта, че всички те използват различни двигатели.
Количеството консумирано гориво може да варира значително в зависимост от конкретния тип автомобил и използвания в него двигател. Освен това, техническото състояние на автомобила и, разбира се, избраният от водача стил на шофиране влияят значително на разхода. На първо място, влияние оказва скоростта.
Същността е в това, че разходът на гориво се увеличава значително при всеки автомобил в моментите на спиране и набиране на скорост. Ето защо, когато шофирате по магистрала, автомобилите (като правило) консумират по-малко гориво, отколкото при шофиране из града.
Разходът на гориво се увеличава още повече, ако по време на спиране или ускорение колата е на по-ниска предавка. 

Важно е да се разбере, че главно разходът на гориво зависи от оборотите на двигателя. Най-малко бензин (или дизелово гориво) ще се изразходва при ниски обороти на висока предавка. И тук вече много зависи от характеристиките на двигателя.
Например, при бензинов двигател с 300 конски сили оптималната скорост за минимален разход на гориво може да варира от 100 до 150 км / ч. Ясно е, че такъв скоростен режим всъщност не е възможно да бъде поддържан.


В същото време, за повечето бюджетни автомобили с не много силни агрегати оптималната скорост по отношение на потреблението на гориво ще бъде 60-80 км / ч. Това не е сложно за изпълнение на шосето, но в един град ще е трудно да се поддържа такава скорост. Най-доброто нещо, което може да се направи в населеното място, е да се опитаме да избегнем участъци, където скоростта на пътния поток пада до 20 км / ч (и по-ниска). /auto.blitz.bg

Новините от днес и със задна дата