сряда, 18 декември 2019 г.

Токът може да поскъпне с 50%

 istock
Токът в България може да поскъпне с 50 на сто до 2030 година.

Това  прогнозира по време на форум за устойчивата икономика Димитър Стоянов, член на управителния съвет на Клъстер за електрическа мобилност в България, предаде БТА.


По думите му за страната ни изпълнението на европейските цели и постигане на обсъжданото в момента 50 процента намаление на въглеродните емисии ще се отрази върху цените за енергията, най-вече електроенергията, с увеличение от 50 процента.
Ако това се случи, през 2030 г., се очаква да имаме 40 евро на тон за въглеродни емисии, каза експертът.

Според него само за това да интегрираме енергийните пазари и електропреносните мрежи през следващите 10 години, изпълнявайки европейските цели за устойчиво развитие и климатичен преход, са ни необходими около един трилион евро.

Парите са нужни, за да направим мрежите си "умни", да има пълна интеграция на ВЕИ, пълна интеграция и управление на европейския енергиен пазар, включително и електроенергийния.

Говорейки за енергийна трансформация, преките финанси, които следващата програма на ЕС за научни изследвания и инвестиции в иновации (2021-2027 г.) "Хоризонт Европа" ще отдели в следващите седем - осем години, говорейки за цифровизация, индустрия, климат и енергетика, са 30 млрд. евро, изтъкна той.

И даде за сравнения Китай, като до 2020 г. се предвижда страната да инвестира само във водородна инфраструктура около 44 млрд. долара.

За човешкия потенциал предизвикателствата са още по-големи, изтъкна експертът. В ютилити сектора в Европа и в енергийно и ресурсоемката индустрия заетите са на средна възраст 40 плюс, а за България - 45 плюс.


В този контекст, макар амбициите на ЕК да са за създаване на нови квалифицирани работни места, изниква въпросът дали ще има хора, които да ги заемат, коментира експертът.

Позитивното обаче за България според експерта е, че до момента не сме използвали пълния потенциал на едни сектори и да го прехвърлим към други.

Например ИКТ секторът и възможностите, които той може да даде на енергоемката и ресурсоемката индустрии в България, включително и на енергетиката ни, по отношение на дигитализация на мрежи, киберсигурност и други, обясни Стоянов.

Новините от днес и със задна дата