сряда, 4 декември 2019 г.

5 г. затвор за 16-годишен, удавил братовчед си след жесток побой

 
Апелативният съд във Велико Търново потвърди присъдата от 5 години затвор за 16-годишния Владислав Василев, който е подсъдим за това, че е удавил братовчед си в Дунав в Свищов.
Тъй като убиецът е непълнолетен, той ще изтърпи наказанието си при общ режим, съобщиха от съда в старопрестолната столица.

Зловещото убийство бе извършено на 21 август м.г. в Свищов. Владислав, братовчед му Антим и още две момчета на същата възраст отишли да се къпят в Дунав. 16-годишният Антим обаче не пожелал да влезе във водата, защото не можел да плува. Останалите обаче го вкарали насила, а Владислав му натиснал главата под водата, докато Антим спрял да мърда.

Според събраните до момента доказателства на убитото момче бил нанесен и жесток побой. След случилото се, останалите момчета се прибрали и не казали нищо, а родителите обявили сина си за изчезнал. Тялото бе намерено дни по-късно от рибар в района на село Вардим. При разпитите едно от тях признало как се е стигнало до трагедията, а 16-годишният Владислав бе задържан и обвинен в убийство.

В началото на юни т.г. Окръжният съд във Велико Търново призна за виновен в умишлено убийство 16-годишния тийнейджър и го осъди на 5 години затвор. Освен това Владислав трябва да заплати по 100 000 лева кръвнина на всеки от двамата родители на убития си братовчед.

Апелативните магистрати счетоха, че присъдата е правилна и обоснована и не са налице основания за намаляване на размера на наказанието.
"Подсъдимият следва да бъде изолиран от обществото, което ще доведе до реализиране както на личната превенция, така и за постигане целите на генералната превенция -наказанието да подейства предупредително и възпиращо към членовете на обществото", пише в мотивите.
Решението подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

Новините от днес и със задна дата