Международна схема за уреждане на мачове в тениса разкри съвместно разследване на германското издание „Ди Велт“ и немската национална телевизия „ZDF”. Според експертите, само през 2018 г. през различните тото схеми в тениса са развъртени 1,6 трилиона евро.

Проучването е показало, че са замесени 135 играчи, като един от тях минава за световна звезда. Той е част от Топ 30 на АТР и има няколко спечелени турнира. Разследването е обхванало няколко държави, включително Белгия, Испания, Франция и САЩ. Стигнало се е до намесата на ФБР, което се е свързало с белгийските разследващи.
“Става дума за мрежа на Арменската тото мафия, която се е разпростряла върху няколко държави в Европа. Организацията е много добре функционираща и действаща с огромен размах. Структурата им е много стройна. Има хора, които се занимават само със сметките в заложните компании, други „изпират“ парите, а трети контактуват с играчите“, коментира Ерик Бишоп – зам.-главен прокурор на Белгия.

Един от основните свидетели е германският тенисист Макс Х. Германската звезда на женския тенис Андреа Петкович, която е гост коментатор на "ZDF" твърди, че обикновено в схемите на тото мафията се използват спортисти от бедните държави, които имат финансови трудности да пътуват за участие на различните турнири. През последните години десетки мъже и жени от световния тенис бяха извадени от спорта заради участие в тото схеми.