петък, 15 ноември 2019 г.

Децата да не плащат за посещение при личен лекар, настояват пациентски организации

Децата да бъдат освободени от потребителска такса за преглед, настояват от Пациентска организации "Заедно с теб". Те се обърнаха към министъра на здравеопазването с искане да се отхвърли предложението на Българския лекарски съюз, които искат да се въведе плащане от един лев за децата при посещение при личен лекар.

От пациентската организация твърдят, че в обществото се създава напрежение и тревога и "затова таксата за посещение при общопрактикуващ лекар трябва да отпадне изцяло", се казва в позицията.
В подкрепа на искането от "Заедно с теб" напомнят, че с новия договор за семейните лекари ще бъдат осигурени 19 милиона лева повече от миналата година.
В тези пари влиза и така наречената капитация (сума, отпускана за всеки пациент ежемесечно, независимо дали посещава лекаря или не). Според пациентската организация това ще осигури достатъчно допълнителни средства за лекарите.
"Разбираемо е, че сме категорично против потребителската такса за децата тъй като това ще застраши здравето им. Такава такса е трудна за плащане за голяма част от родителите на боледуващите деца с ниски доходи. Приоритети на държавата са детското здравеопазване и справянето с демографския проблем и очакваме да има реални действия в тази посока, а не затруднения за родителите", се казва в писмото на организацията. Те се позовават на свое проучване, според което потребителска такса не се заплаща в редица европейски страни. Писмото е подписано от Пациентски организации "Заедно с теб", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се", Алианс на трансплантираните и оперираните АТО "Бъдеще за всички" и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.
В момента по закон за всяко посещение при личния лекар,  здравноосигурените лица заплащат потребителска такса в размер на 1% от минималната работна заплата, установена за страната. От нея са освободени пациентите със заболявания, включени в Приложение "Списък със заболяванията, децата до 18 години, неработещи членове на семейството, бременни и родилки до 45 дни след раждането, социално слаби, ветерани от войните и военноинвалиди, онкоболни, медицински специалисти, здравноосигурени лица, страдащи от заболявания с над 71% намалена работоспособност и други.

Новините от днес и със задна дата