петък, 1 ноември 2019 г.

Елдата може да бъде опасна за вашето здраве!

До какво може да доведе редовната консумация на елда?Елдата е много популярна сред любителите на здравословно хранене. Всъщност този продукт се използва много в кухнята. Използва се като гарнитура към ястия от риба, месо, зеленчуци. Много хора, които искат да свалят излишни килограми, използват елда, защото я смятат за диетична храна.
И тази зърнена култура съдържа много витамини и други полезни вещества. Но дали всичко е толкова добро с този продукт? Отговорът на този въпрос интересува много хора, които следят здравето си.

Някои характеристики на тази зърнена култура могат завинаги да променят мнението ви за нея. Те не само слагат край на ползите от продукта, но и го правят опасен за здравето. Основният проблем на елдата е сложен и продължителен производствен процес.

Първо елдата се почиства от примеси, изсушава се и се задушава. Тогава зърното се разделя на фракции, то се обелва, сортира. За производството на елда се използва специално оборудване, което при неправилна употреба изпуска метално-магнитен прах.
Невъзможно е да се види с просто око, следователно в този случай човек трябва да разчита само на съвестта на предприятието.

Учените твърдят, че поради употребата на каша от елда рискът от развитие на остеопороза се увеличава. Според тях една порция от този продукт е в състояние да потисне калция в организма.
От това следва, че редовната употреба на елда може да причини остеопороза и други заболявания на опорно-двигателния апарат.
Много хора са уверени, че елдата е в състояние да попълни нуждите на тялото с желязо. Наистина това вещество се съдържа в него, но за съжаление не се усвоява.
Някои родители и възрастни хора смятат, че елдата с мляко е много полезна за стомаха. Това мнение е погрешно.
Факт е, че зърнените култури се състоят от желязо, което не позволява калция, съдържащ се в млякото, да се абсорбира. В допълнение, ензимите, предназначени за смилане на елда, не са подходящи за млечни продукти. Това води до лошо храносмилане, диария и стомашно-чревни проблеми./ zdrave.to

Новините от днес и със задна дата