петък, 15 ноември 2019 г.

"Фолксваген" ще вземе решението за новия завод до края на годината

Решение къде да се намира нов завод на концерна "Фолксваген" ще бъде взето до края на годината. Това стана ясно след заседание на Управителния съвет на компанията във Волфсбург, съобщиха ДПА и Ройтерс.

България бе основен конкурент на Турция за така желаната инвестиция. Решението за реализация на мащабния проект край Измир обаче беше замразено заради спорната (и остро осъдена от ЕС) военна операция на южната ни съседка в Сирия.

Появилата се в публичното пространство информация по темата до тогава показваше, че Турция е надделяла в надпреварата с България за приемането на многомилиардната инвестиция. Проектът щеше и да помогне на отслабналата турска икономика, отбелязва ДПА.


След днешното заседание обаче германският автомобилостроител обяви планове да инвестира 60 млрд. евро до 2024 г. в разработване на електрически и хибридни автомобили, както и в дигитални технологии, предаде Ройтерс.

Концернът възнамерява да произвежда 75 версии на електромобили и около 60 хибридни модела. До 2029 г. ще бъдат произведени близо 26 милиона електрически коли, от които 20 милиона ще използват платформата за електромобили на компанията МЕБ (MEB).

Фолксваген планира да преоборудва завода си в Емден, Германия, за да прави в него електрически автомобили с висока проходимост (SUV) след 2022 година.

Новините от днес и със задна дата