петък, 22 ноември 2019 г.

Опасни играчки с електрошок хит сред децата

istockНа пазара у нас се предлагат опасни детски играчки, от които удря ток и причиняват изгаряния.

Те се продават свободно в търговската мрежа и са се превърнали в истинска мода сред най-малките, показа проверка на Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна” по NOVA.

"Черпенето" с дъвка или с диня и банан може да се превърне от майтап в лош инцидент.

Стоките, наподобяващи любими за децата герои или храни, са сред най-новите опасни играчки на пазара, показват последните проверки на контролните органи.
Част от тях крият риск от токов удар, нараняване, изгаряне и дори задушаване.
През последната година сигналите за рискови играчки са сред най-масовите и в системата за опасни стоки на Европейската комисия.

Преди ден Силвия Денева попада на опасна играчка, с която си играе 8-годишния ѝ син и съучениците му.

На пръв поглед кутия с дъвки, а всъщност пластмасова имитация, при която бие ток при допир. Силвена използва ефекта върху себе си.

Електрошок дъвките са истински хит сред учениците от началните класове.

Клипове с модерната игра, в която деца се майтапят като се "черпят" с дъвка, биеща ток, се намират и в сайтовете за видеосподеляне.

В интернет децата дори се учат как сами да правят опасните дъвки.

Играчката може спокойно да се купи от деца. "Те са достъпни, слагат се най-отпред на касата около касата да привличат вниманието", обяснява майката.

Играчките се продават в някои книжарници и магазините за евтини стоки. Оферти с електро шок дъвки има и в интернет за цена около 4 лева.

След като и компетентните органи категорично установяват, че дъвките могат да са вредни за здравето, продажбата им ще бъде забранена, а всички открити количества – изтеглени от пазара.

Новините от днес и със задна дата