петък, 22 ноември 2019 г.

В 5 наши болници откриха супербактерии, за които няма лечение

Бактерии, които са нелечими с нито един от съществуващите антибиотици, са открити в поне пет болници у нас. 20 щама на панрезистентни микроби, срещу които нито едно лекарство не действа, са изолирани в Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести.

Шансът за лечение на такива пациенти е комбинация от различни антимикробни медикаменти, пише в. „Телеграф“.


Специалистите уточниха, че резистентни бактерии се откриват в болниците в Европа и по цял свят, но у нас рядко се докладват. Вътрешноболничните инфекции в България остават скрити заради страх от наказание. По официални данни те са между 3 и 5%, което е нищожен процент. Оказва се, че в България не се използват много антибиотици като количество, но се използват неправилно.

Страната ни е на първо място в Европа по консумация на широкоспектърни медикаменти, обяснява микробиологът доц. Иван Иванов, който завежда Националната референтна лаборатория по антибиотици.

Тази група е най-употребяваната в болниците и в обществото у нас. Имено тя, обаче, предизвиква най-много резистентност. В болниците те са най-евтините, където се купуват чрез търгове, заради което се стига до свръхупотреба.
* Супербактерии могат да върнат медицината с един век назад 


Новините от днес и със задна дата