четвъртък, 28 ноември 2019 г.

Психиатърка източила 500 000 лв. от НЗОК

 
Пловдивска психиатърка е арестувана за източването на 500 000 лева от здравната каса чрез изписването на скъпоструващи лекарства на фиктивни пациенти, съобщиха на съвместен брифинг от прокуратурата и полицията.


Акцията е осъществена от ДАНС, "Икономическа полиция" и Районната прокуратура в Пловдив.

Схемата е стартирала през януари 2017 година. Лекарката е изписвала скъпоструващи лекарства за параноидна шизофрения на фиктивни пациенти. След това чрез посредници психиатърката получавала ампулите от аптеките и ги продавала на черно, обясни шефът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев.
Една ампула от въпросните медикаменти струва между 700 и 900 лева.

"Незаконните действия от определени лекари с нехуманните си действия нанасят поражения на държавата с източване на НЗОК. Нанасят и вреди на гражданите, лишавайки ги от достъп до лекарства за тяхното здраве. Всички издирвателни действия са с сътрудничество с Районна прокуратура", допълни комисар Рогачев.

Разпитани са над 80 души. При претърсване на различни адреси в Пловдив, Кричим, Първомай, Кърнаре и Фотиново са открити и иззети протоколи, заготовки за печати, компютърни конфигурации. Според събраните доказателства 52 души, които според документите са били уж нуждаещи, са получавали тези лекарства.

Разследването показва , че тези хора не знаят за тези лекарста, не са били на преглед, нито познават психиатъра. Част от пациентите са били в чужбина, когато по документи уж са били на лекар. Други имат психични заболявания, но се лекуват с други медикаменти.

Предстои повдигането на обвинения на лекарката за измама и съставянето на фалшиви документи, като тя ще бъде оставена в ареста за 72 часа. По закон предвиденото наказание е между 1 и 8 години затвор.
Работата по случая продължава.

Новините от днес и със задна дата