сряда, 27 ноември 2019 г.

2-ма мъже са жертвите на пожар, предотвратена е национална трагедия

Двама тежко болни мъже - на 55 и 68 години са загиналите при пожара в "Пирогов". Огънят е пламнал около 4 часа в едно от отделенията на болницата и погасен за около 3 минути.

 Преди да лумнат пламъците е имало взрив на кислородна бутилка в една от стаите във Второ вътрешно отделение. Вследствие на експлозията е рухнала стена.

Районът пред болницата е отцепен. На място са вътрешният министър Младен Маринов, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев и шефът на пожарната Николай Николов.

Близо 100 човека от Второ вътрешно отделение са били евакуирани, като полицаи и пожарникари са носили на ръце много от пациентите в тежко състояние. 15 души, сред които двама полицаи, са леко обгазени. Те са в други отделения и опасност за живота им няма, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

"Изключена е възможността това да е злонамерено действие, т.е. терористичен акт. Текат процесуално-следствени действия под надзора на Софийската градска прокуратура. Работим и по версията за взрив на кислородна бутилка", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Временно изпълняващият длъжностт директор на спешната болница проф. Николай Габровски заяви, че е предотвратена национална трагедия благодарение на бързите действия на персонала и пожарникарите. Той уточни, че причината за инцидента се изяснява.
"Единият от загиналите пациенти е имал голяма нужда от подаване на кислород. Пациентът не е можел да диша без този кислород, който му е подаван. Системата за подаване на кислород е нова. По принцип голяма част от болните в това отделение са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние, няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на този инцидент. Всички са преместени по други структури и отделения. Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Останалите пациенти са в добро компесирано състояние. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние", допълни проф. Габровски.

Вътрешният министър също отбеляза, че бързата намеса на екипа на "Пирогов" и на пожарната са намалили щетите. "Срутването на стена в отделението не застрашава дейността на болницата и сградата. Контролираме ситуацията на място", каза още министърът.
Ръководството на "Пирогов" отваря гореща линия, на която близки на пациенти ще могат да получават информация. Номерът е 02 915 45 40, съобщи проф. д-р Николай Габровски. Той призова линията да използват само роднини и близки на настанени в засегнатото от огъня Второ вътрешно отделение.

Новините от днес и със задна дата