вторник, 19 ноември 2019 г.

Намалиха с 2 г. присъдата на акушерката, удряла над 30 пъти новородената Никол

Резултат с изображение за акушерка николСофийският апелативен съд е намалил с 2 години присъдата на акушерката Емилия Ковачева, която е обвиняема за опита за убийство на новородената Никол през април 2015 година, съобщиха от Dir.bg позовавайки се на свои източници в съда.

Така, според апелативните магистрати, Ковачева трябва да лежи 16 години в затвора вместо 18 г., както постанови през септември 2017 г. Софийският градски съд. Акушерката трябва да плати и 400 000 лв. обезщетение на родителите на момиченцето. Размерът на обезщетението не е променян.

Решението на второинстанционния съд е постановено миналия месец, но все още не е обявено официално, тъй като тече процедурата по оповестяване на страните. Делото бе гледано от 3-членен състав на Софийския апелативен съд. Предстои да бъдат оповестени и мотивите.
Емилия Ковачева още е под домашен арест в дома на родителите си в Самоков.

Мярката ѝ за неотклонение не е променяна от септември 2015 г. На 17-и срещу 18 април 2015 г. през нощта акушерката преби с юмруци и шише и души новороденото момиченце, защото плачело повече от другите новородени в отделението и я изнервяло. Боят бе записан от видеокамерите в неонатологията на "Софиямед", а животът на Никол бе спасен от лекарите в друга столична болница.


Медицинската експертиза по случая сочи, че бебето е удряно около 30 пъти, както и че не може да се каже със сигурност дали счупването на черепа и получените кръвоизливи ще повлияят на нормалното развитие на Никол. Освен това след инцидента момиченцето е получило епилепсия, която семейството продължава да лекува. 
Има и засегнат очен нерв.

"Бесен съм най-много на себе си, че не можах да защитя детето си. Със съпругата ми сме "Парагаф 22". Ако не даваме медикаменти на Никол, тя прави гърчове, но с хапчетата се увреждат черният дроб, бъбреци, яйчници", разказа през юни т.г. бащата пред съда./Сн:24 часа

Новините от днес и със задна дата