четвъртък, 31 октомври 2019 г.

Съдът отстрани от длъжност двама служители в БАБХ-Бургас

Спецапелативният съд отстрани окончателно от длъжност главните инспектори в Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас Денка Нгуен и Димо Господинов.
Те са сред петимата служители, обвинение от спецпрокуратурата през август за участие в организирана престъпна група за подкупи и длъжностни престъпления на територията на област Бургас. Като ръководител на групата бе обвинен директорът на Областната дирекция Георги Митев.

Според обвинението те системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти в Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция. Неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти бяха установени в Бургас, Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен. В определени случаи директорът на лично спирал текущи проверки, въздействайки на свои подчинени на място.
Установено е също, че участниците в групата получавали между 400 и 900 лева от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвянето от посочен от тях човек на задължителната за всеки обект "Система за самоконтрол".
На петимата обвинени през август 2019 г. бяха определени парични гаранции.
В хода на разследването бяха събрани нови доказателства за участие престъпната група на още двама служители в Областната дирекция.

Новините от днес и със задна дата