четвъртък, 31 октомври 2019 г.

А вие знаехте ли, че в Морската градина на Бургас нощуват чапли?


Струпване на нощуващи нощни чапли откри 8-годишният Христо Карапенчев в Морската градина на Бургас, съобщи природозащитничката Радостина Ценова. Докато се разхождал с баща си по една от алеите близо до експоцентър "Флора", Христо чул силни крясъци на птици, които наподобявали лай на куче. Заинтригувани от странния шум, двамата обиколили района, но едва на третия път успели да видят птиците и дори да ги заснемат. Те се оказали от вида нощна чапла.
Христо е второкласник от ОУ "П.Р. Славейков", който се интересува не само от природата, но и от география на света, астрономия и др. Наскоро беше активен участник в Нощта на прилепите в Културен център "Морско казино".

Нощната чапла е един от видовете, които гнездят в Бургаските влажни зони, преминават по време на миграция, а една част остават да зимуват тук. Тези птици са по-активни през вечерните, нощните и сутрешните часове, когато ловуват, а през деня почиват на групи в по-спокойни места, често в короните на дървета, храсти или в тръстиките по бреговете. Нощната чапла се храни основно с дребни рибки и бегръбначни животни. Ловува неподвижно сгърбена на брега и при преминаване на потенциална жертва я улавя с човка с бързо движение.
През последните години около Бургас гнездят 30 двойки в защитена местност "Пода", в смесена колония с други видове чапли, бяла лопатарка, блестящ ибис и малък корморан. По време на прелет преминават стотици индивиди (342 през пролетта на 2002 г., 332 на струпване през есента на 2019 г.), но вероятно общият брой за сезон е много по-голям. Зимуващите нощни чапли са също повече от сто през последните по-топли зими.
Много е важно данните за наблюденията на нощни чапли (а и на другите видове птици) да бъдат въвеждани чрез мобилното приложение на Българското дружество за защита на птиците SmartBirds Pro (https://smartbirds.org/dashboard) в базата данни, която се използва за природозащитни цели. Това ще се случи и с интересното наблюдение на малкия Христо в Морската градина на Бургас.

Новините от днес и със задна дата