четвъртък, 31 октомври 2019 г.

Борисов: Безработицата отиде на 4 %, не работят само тези, които не искат

"Безработицата е рекордно ниска, отиде на 4%, на практика не работят само тези, които не искат", заяви премиерът Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание по повод проекта за държавен бюджет за 2020 година, който беше публикуван преди дни на сайта на финансовото министерство.
Той коментира и предвидените в бюджета допълнителни пари за здравеопазване, като припомни, че са заложени и 60 милиона повече за Спешната помощ.

"Нека тези пари да стигнат до сестрите, лекарите и да им се повишава възнаграждението. Не само съм поел личен ангажимент за построяването на клиниката (по изгаряния - б.р.) в "Пирогов", но също и за цялостното саниране на сградата", допълни министър-председателят.
Борисов засегна и темата за отбраната, като подчерта, че България е постигнала всички стандарти на НАТО след закупените 8 нови бойни самолета F-16.
"Така че, това, което сме обещали, го изпълняваме в пълния му обем. Повече пари има и за култура, спорт и инфраструктурни проекти", добави той.
И изтъкна, че до края на мандата ни Брутният вътрешен продукт ще стигне 130 милиарда лева.
"В началото на мандата поехме ангажимент БВП да мине 110 милиарда лева, в момента сме на близо 119 милиарда и до края на мандата ще стигне 130 милиарда", уточни премиерът.
Той определи това като най-видния показател как се развива държавата.
"Искам да ви кажа за външния дълг, където имаше много спекулации. Ние сме трети в ЕС по нисък външен дълг. По времето на управлението тези 3 години външният дълг намаля от 28%, до края на мандата сме планирали да е 19,5 %. Това показва отговорността към следващите поколения и, че харчим толкова, колкото изкарваме", допълни Борисов.
Той изтъкна още, че в момента сме държавата с най-ниска контрабанда на цигари в ЕС. По думите му това се дължи на добрата работа на приходната агенция, ДАНС, МВР и прокуратурата.
"Битката с корупцията в момента сме държавата с най-ниска контрабанда от 3,4 % на цигари в ЕС. С 3 милиарда лева повече пари има в бюджета вследствие на това. За това си позволяваме да изпълняваме програмата за двойно увеличение на учителските заплати и навсякъде във всички сектори има повече пари. Както поехме ангажимент, има и 10 % увеличение на доходите. Така че само за образование има 610 милиона се дават допълнително. Само за заплати на учителите - 360 милиона лева, защото сме убедени че колкото е по-образована е нацията, толкова по-конкурентоспособни сме", подчерта премиерът.


Новините от днес и със задна дата