понеделник, 23 септември 2019 г.

Стефан Гамизов: Закон за лобизма не би решил никой проблем в дълбочина! България живее в безвремието на отминаването с презрение на всяка писана норма

Интервю на Катя Стоянова
Стефан Гамизов
: Предприемач в областта на енергетиката в Югоизточна Европа и основател на Гражданска Лига на България-организация практикуваща граждански натиск срещу действия и бездействия насочени срещу общественият интерес.
С г - н Гамизов коментирахме липсата на Закон за лобизма и обществената ползата от такъв закон, в контекста на настоящата политикоикономическа и обществена ситуация.

Катя Стоянова: Г - н Гамизов, в България непрекъснато наблюдаваме прояви на силни лобистки интереси, кой е най - драстичния казус според Вас? Как мислите, защо всички които идват на власт правят заявки, че Закон за лобизма ще бъде приет, но в последствие забравят за тази си отговорност? В същото време държавата губи сериозни пари от данъци, от нерегламентирана лобистка дейност.

Стефан Гамизов: Държавата не е важно, че губи. И е така, защото и да не го загуби, чиновниците ще го откраднат. Важно е, че губи общественият интерес в лицето на обикновения гражданин. Друг  въпрос е, че този гражданин не разбира и не иска да разбира от сложни икономически престъпления. Най-големият и грозен лобизъм в България е лобизмът на дипломати който стига до брутален натиск, за да не се прекрати дългосрочният договор за изкупуване на ел.енергия в Марица Изток 1. Той е незаконен, ограбващ гражданите, създаващ условия за нарушаване на закона, развращаващ политическата класа. Но въпреки това дипломатите от т.н. ни западни съюзници са готови да газят върху трупове на съдби заради него. И това за едни 4 милиарда евро.

Катя Стоянова: Смятате ли, че в България има ресурс от специалисти, които да вършат професионално такъв вид дейност, ако има Закон за лобизма?

Стефан Гамизов: Да. Аз съм един от тях. Смятам, че мога безпроблемно да различа кое е полезно и кое уврежда общественият интерес. И също така съм способен да убеждавам с голям успех.

Катя Стоянова: Този дефицит в корпуса на правната ни система  дава ли възможност на държавата в лицето на нейните ведомства и институции да се намесва безкомпромисно в частните пазарни отношения?


Стефан Гамизов: Пазар в България няма в нито една съществена част от икономиката. Той се имитира. Затова сме и в това положение. Местните хора с престъпни наклонности се чустват прекрасно, а чуждите такива бързо различават тази българска обществена слабост и пристигат в България като лешояди подушили мъртво тяло.

Катя Стоянова: Смятате ли, че честата промяна на нормативни актове извършват чрез т.нар. групи за нерегламентирано купуване на влияние в отделни икономически сектори нанася щети на българския бизнес и икономика? До колкото ги има..

Стефан Гамизов: Тези действия буквално помитат всичко смислено като идея в икономиката. И освен това смазва предприемаческият дух и инициативност. Това ни обрича на безпътица. Умните, работливи и предприемчиви българи напускат България. Те ще създават принадена интелектуална стойност където не ги тероризират.

Катя Стоянова: Мислите ли, че  реална инициативата за прекратяване на порочната практика определена част от бизнесът да си купува закони и по този начин да облагодетелства политици може да дойде от някоя от парламентарно представените в настоящия момент партии, като изключим "Атака", защото дават категорично "не" за гласуване на Закон за лобизма?

Стефан Гамизов: Всички са еднакви. Не очаквайте нищо от тази политическа класа на Прехода. Тя може само да краде. Малките изключения в нея са маргенализирани и изолирани. Забравете тази надежда. България има нужда не от реформи, а от Реформация!

Катя Стоянова: Предполага се, че чрез Закон за лобизма ще бъдат заявени поне частични мерките за формирането на нов тип политическа и икономическа култура у нас и изваждането на светло на едни специфични по своя смисъл и вид взаимоотношения биха могли да формират гражданско доверие, Вие не мислите ли така? А може би първо трябва да станем свидетели, че в държавата има  Върховенство на закона, на това да  няма опити за   суспендиране конституцията?  

Стефан Гамизов: Не. Закона за лобизма не би решил никой проблем в дълбочина. България живее в безвремието на отминаването с презрение на всяка писана норма. Далече сме от този избор. Ние тепърва трябва да установяваме елементарен законов ред. Закона за лобизма е нещо представляващо 4 или 5 ред в нормативните актове. Ние сме общество с трагични проблеми в самата доктрина на държавността. България се разпада и ще се разпадне като обществена структура ако не въведен минимален обществен морал. Един немски философ е казал: Законът е кораб плуващ в морето на морала. Аз ще добавя: Какво значение има да имате закон, дори и идеален, ако ще плува в море от безморалие?

Новините от днес и със задна дата