четвъртък, 26 септември 2019 г.

Топ адвокати защитаваха обвинени бургазлии в организирана престъпност

Понеделник, 6 Юни, 2016 12:17:05  BurgasNovinite.BG
Специализираният наказателен съд уважи частично искането на Специализираната прокуратура, за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Н. М. и П. Б. – ръководители на организирана престъпна група и участници Г. Б.и Ст. Ст., като групата се е занимавала с трафик на хора през границата на страната и палежи на територията на гр. Бургас. Съдът счете, че от събраните по делото доказателства, както и от разпитите на свидетелите, включително и на анонимни такива, може да се направи обосновано предположение за съществуването на организирана престъпна група, с ръководители обвиняемите М. и Б. и участници Б. и Ст., като групата се е занимавала с трафик на хора през границата на страната, разпространение на наркотични вещества, изнудване, палежи.
С оглед установената самоличност на обвиняемите, съдът намери, че не е налице опасност обвиняемите да се укрият, но че за М., Б. и Б. е налице опасност да извършат друго престъпление с оглед дейността на организираната престъпна група и с оглед на това, че обвиняемите Б. и Б. са осъждани, а обвиняемият М. има висящо наказателно дело в Специализирания наказателен съд, с поради което съдът взе спрямо същите мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Относно обвиняемият Ст. Ст. съдът намери, че липсва опасност от извършване на  престъпление от страна на същия и с оглед представени медицински документи за влошеното му здравословно състояние, съдът взе спрямо същия мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 3000 лв. Ст. Ст. не е осъждан досега и срещу него не е имало повдигани обвинения преди това.

Определението подлежи на обжалване и протест, като в случай на такива делото е насрочено за 14.06.2016г. пред Апелативен специализиран наказателен съд.

По време на съдебното заседание стана ясно, че Румен Я. срещу когото Специализираната прокуратура също повдигна обвинение за участие в организирана от М. и Б. престъпна група липсва в заседателната зала, като задържан. По късно стана ясно, че Румен Я. е станал прокурорски свидетел и е дал показания пред съдия. Журналисти и защитници на обвинените коментираха, че независимо от това, че Румин Я. е станал прокурорски свидетел след като Специализираната прокуратура не е отменила обвинението срещу него в участие в ОПГ, същият трябваше да присъства в съдебната зала като обвиняем. По време на заседанието бяха изразени сериозни съмнения за оказване на психологически и физически натиск върху Румен Я. и други обвиняеми. Че върху обвиняемите е оказван такъв натиск бе потвърдено от видими белези от използване на електрошок и други средства върху тялото на намиращият се в съдебната зала обвиняем Галин Б.  Самият той разказа пред съдията за нанесения му побой, като приключи с думите - "Биха ме като куче, бях ритан, блъскан, удрян, използваха електрошокова палка, без да оказвам съпротива, с белезници на ръцете". Битият Галин Г. се оказа и без защитник, който трябваше да дойде от Бургас. Своевременно му беше назначен от специализирания съд друг служебен адвокат.

Въпреки подробните пледоарии защитниците на бургаските обвиняеми съдебния състав прие, че са налице достатъчно данни за наличието на организирана престъпна група. По отношение на Н. М., П.Б. и Г. Б. съдът определи постоянно задържане под стража предвид съществуващата опасност от извършване на ново престъпление и авторство на деянието, а по отношение на четвъртия обвиняем се оказа налице редица пропуски на прокуратурата в подкрепа на обвинението му, както и защитата представи куп медицински документи, от които бе доказано влошено здравословно състояние - хипертония, поради което съда прие чистото съдебно минало на лицето и постанови парична гаранция в размер на 3 000 лв и незабавното му освобождаване. Задържания притесни участниците в производството с опасност от припадък и по спешност му бе оказана адекватна помощ.
В процеса по разглеждане на мярката на неотклонение участваха популярни в обществеността адвокати - адв. Иво Найденов известен с делото на "Килърите" и адв.  Анна Попова известна с делата на Денис Ершов и други популярни фигури.
BurgasNovinite.BG ще подготви интервюта със защитниците или някои от тях.

Новините от днес и със задна дата